Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eide danas sa Koštunicom

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije sastao se sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu i Metohiji.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu Kai Ejde izrazio je tokom razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, nezadovoljstvo zastojem u razgovorima o decentralizaciji.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijera, Eide je istakao potrebnu što aktivnijeg doprinosa Beograda u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decentralizacije. Koštunica je, tokom razgovora, izrazio bojazan da "međunarodna zajednica prećutno napušta proklamovanu politiku 'standardi pre statusa'".

"Razgovori o budućem statusu teško se mogu odvijati bez bilo kakvog uspeha u oblastima u kojima je neophodno ostvariti bar minimalne standarde", rekao je Koštunica i dodao da "postoje i spremnost i dobra volja Beograda da prižu puni doprinos postizanju saglasnog rešenja oko decentralizacije".

Premijer Srbije je naglasio i da je Beograd spreman na direktan

dijalog sa liderima kosovskih Albanaca.

Jesen Petersen: Odluka moguća u oktobru

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je da očekuje da će Savet bezbednosti UN tokom oktobra doneti odluku da li su "sazreli uslovi" za pregovore o statusu Kosova.

Jesen-Petersen je, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, rekao da proteklih godinu dana ide u prilog takvom očekivanju i dodao da je zabrinut što mnogim kosovskim Srbima, koji bi hteli da kažu u kakvom Kosovu žele da žive, zvanični Beograd ne daje "zeleno svetlo" za učešće u političkim procesima.

Kada je reč o ključnim akterima u razgovorima o statusu Kosova, šef UNMIK-a je rekao da će, što se međunarodne zajednice tiče, to biti izaslanik za status koga će izabrati generalni sekretar UN Kofi Anan, a da će svi čelnici Kosova ujedinjeni učestvovati u razgovorima u statusu.

Predstavljeni zahtevi Srba

Predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i Ranđel Nojkić predstavili su kosovskom premijeru Bajramu Kosumiju i ministru za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziriju zahteve Srba u vezi sa planom za decentralizaciju.

Predstavnici Srba juče su i definitivno odbacili Plan B Vlade Kosova o decentralizaciji, po kome u pilot opštinu Gračanica ne ulazi srpsko selo Čaglavica, ali ulazi albansko selo Ajvalija. Takođe je sporna i pilot opština Parteš, opština Gnjilane, jer van nje ostaje više srpskih sela.

Srpska lista će svoj takozvani Plan C danas predstaviti šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu. U tom planu izneto je srpsko viđenje decentralizacije Kosovsa.

Ministar Ljufti Haziri rekao je novinarima da tokom sastanka da Vlada Kosova nijedog trenutka nije pregovarala o varijanti C plana za decentralizaciju vlasti: "Vlada je fleksibilna i uzima u obzir zahteve svih zajednica. Tu fleksibilnost smo nazvali vladinom varijanatom B koja ima za cilj da uključi u taj proces i etničke i političke zajednice. U tom kontekstu činimo poslednje napore da i predstavnici srpske zajednice budu deo procesa i nastavićemo sa radom, ali odluka Vlade je primarna i ona je potpisana od specijalnog predstavnika i ja ocekujem implementaciju tog plana".

Predstavnik srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović rekao da kosovskim Srbima predstoje dve opcije, da ukoliko dođe do kompromisa učestvuju u procesu decentralizacije ili da uopšte ne učestvuju.

Oliver Ivanović je dodao da je Vladinim planom za decentralizaciju vlasti na Kosovu doveden u pitanje početni princip stvaranja pet pilot opština.

Po tom principu dve opštine bi bile sa jasnom srpskom većinom, dve sa jasnom albanskom većinom i jedna sa većinskim nesrpskim i nealbanskim stanovništvom: "Naši podaci se bitno razlikuju od onoga sto Ministarstvo nudi. Prema podacima Ministarstva taj uslov je zadovoljen prema našim nije. Vrlo važan uslov,

jer nkome ne bi trebalo da bude u interesu da formira još jednu opštinu sa diskutabilnom većinom ili još jednu opptinu sa albanskom većinom . To bi značilo katastrofu"ocenio je Oliver Ivanović.

Loše i dobre strane bojkota "Plana B"

Analitičar Dušan Janjić kaže da bojkotovanje "Plana B" ima svoju lošu i dobru stranu: "Loše je ono što je već napravljeno, a to je da se kod međunarodnih činilaca učvrstila predstava kako Beograd i Srbija lakše kažu protiv čega su, nego za šta su. S druge strane, u suštini, Srbi ovim sprečavaju jednu još veću diskreditaciju i UNMIK-a i samih Srba, to je da se prihvate realizacije plana koji u suštini ne mogu da realizuju, što bi onda dovelo do novih komplikacija."

Janjić takođe dodaje da zvanični Beograd ubuduće mora da promeni pregovaračku poziciju: "Ono što je Beograd stalno grešio, jeste tvrdi stav u pregovaranju i prerano istrčavanje s detaljima. Dakle, Beograd mora da postigne politički dogovor oko principa decentralizacije, da o principima decentralitzacije pregovara i s međunarodnom zajednicom, dakle Kontakt grupom, UNMIK-om i sa kosovskim Albancima, a da lokalne Srbe osposobi da vode razgovore o detaljima."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.