Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eide: "Plan B" korak napred

Priština, Beograd -- Kai Eide smatra da je "plan B" vlade Kosova, za decentralizaciju lokalne vlasti, značajan korak napred.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za procenu ostvarivanja standarda na Kosovu je po dolasku u treću, a kako neki veruju i poslednju posetu Kosovu, izjavio i da je zatražio čvršće i jedinstveno delovanje kosovskih lidera i institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. "Razmotriću različita pitanja koja smo prošli put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sagledali, a mnoga od njih tiču se međuetničkih odnosa", kazao je Eide.

Eide će na Kosovu ostati nekoliko dana kako bi se uverio u napredak koji je ostvaren u ispunjenju standarda demokratskog društva koje od Kosova traže UN pre početka svakog razgovora o statusu.

Nakon ove poste, Eide će sačiniti izveštaj koji će podneti generalnom sekretaru UN-a. Mnogi smatraju da će taj izveštaj indirektno odrediti dalji tok zbivanja oko Kosova, odnosno, dati smernice da li ima osnova da uskoro bude pokrenut dijalog o budućem statusu Kosova.

Jesen-Petersen: Srbi će biti krivi za mali napredak

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen ocenio je da ako Beograd i kosovski Srbi i dalje ne budu učestvovali u procesu decentralizacije lokalne uprave na Kosovu, za neuspeh tog procesa neće biti odgovorne kosovske institucije.

"Ako mali napredak bude posledica neučešća Srba sa Kosova, to se neće računati na štetu kosovskih institucija i neće uticati na negativnu ocenu napretka", rekao je Jesen-Petersen po dolasku na prištinski aerodrom posle godišnjeg odmora.

Šef UNMIK-a je ocenio značajnom varijantu B plana za decentralizaciju lokalne uprave na Kosovu, koju je Vlada Kosova predložila pre nedelju dana. "Ja sam bio veoma zadovoljan zbog koraka koji je preduzela Vlada Kosova kroz incijativu nazvanu planom B, kojim je potvrdjena stvarno snažna orijentacija vlade", rekao je on, izražavajući žaljenje zbog stava Beograda o tom planu.

Neslaganje s planom u Srbiji...

Savetnik premijera Srbije, Slobodan Samardžić, smatra da je "plan B" manevar čiji je cilj bio da učini nešto pre dolaska Kai Eidea na Kosovo i još jednog posmatranja standarda i da ga srpska zajednica na Kosovu sigurno neće prihvatiti jer se njime Srbima ne daje samouprava, već postoji namera da se oni u okviru opština Gračanica i Parteš pretvore u manjinu.

Jedino rešenje, rekao je Samardžić, je novi koncept decentralizacije Kosova, u kome bi trebalo da učestvuje delegacija Beograda i lokalnih Srba kroz zajedničku radnu grupu sa UNMIK-om.

Portparol vladajuće Demokratske stranke Srbije, Andreja Mladenović, izjavio je danas da ta stranka smatra da predložena decentralizacija na Kosovu ne može doneti rezultate, jer se ne može doći do multietičnosti time što se prave i prekrajaju opštine, i pošto će srpska zajednica opet biti u manjini.

On je rekao da "plan B" za decentralizaciju, koji je predložila kosovska vlada, nije dobar i da Srbija očekuje da plan bude korigovan, odnosno da se u zajedničkom razgovoru napravi plan za celo Kosovo, a ne parcijalno za pojedina naselja.

S predloženim planom ne slaže se ni predsednik Srbije, Boris Tadić. On je to nije nov plan i da on ne ispunjava ni jedan od suštinskih zahteva srpske zajednice.

Prema njegovim rečima, "plan B" razlikuje od "plana A" samo u tome što nešto drugačije definiše teritorije opštinskih pilot projekata. "To nije nov plan i njime nije ispunjena ni jedna od suštinskih zamerki srpske zajednice sa Kosova i Metohije", smatra Tadić.

Predsednik Srbije podsetio je da nije ispunjen ni jedan od zahteva koje je on postavio u oktobru prošle godine, tražeći da Srbi na Kosovu i Metohiji dobiju suštinsku samoupravu i to u oblastima kulture, prosvete, zdravstva, pravosuđa i policije.

...ali i u Prištini

Varijantu B plana za decentralizaciju vlasti na Kosovu, osim Srba, odbile su i dve najveće opozicione albanske partije, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i ORA Vetona Suroija.

Portparol Vlade Kosova Daut Dauti u izjavi za B92, kaže da razlozi za odbijanje političkih predstavnika kosovskih Srba i albanskih opozicionih stranaka nisu isti: "Činjenica je da su se u principu albanske opozicione partije odavno složile s celim procesom decentralizacije, kao i sa svim njegovim segmentima, ali sada iz njihovih izjava proizilazi da se ne slažu s novom varijantom plana. U stvari, mislim da je reč o njihovoj političkoj igri, ali mi sve to nije jasno jer su se u načelu složili s realizacijom decentralizacije i pilot projektima i onda nema smisla da odbijaju najnovoji plan."

Politicki analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini, Mentor Agani, smatra da je za Srbe ceo proces decentralizacije neprihvatljiv, zato što vodi ka nezavisnosti Kosova.

"Vlada je bila pod pritiskom i opozicije i međunarodne zajednice, a pritisak je bio i strah albanskog naroda, tako da imam utisak da je sve to dovelo albansku stranu u defanzivno stanje i ona je sama bila kriva za to. Najveća greška albanske strane je bila ta što ona nije shvatila da bez obzira kakva bi varijanta plana, A, B, C ili Z bila, to srpskoj strani ne odgovara, ni kosovskim Srbima, ni Beogradu, jer je reč o procesu koji vodi ka nezavisnosti Kosova", kazao je Agani.

Agani dodaje i da realisti ne očekuju da vide uspešnost ovog procesa, već na kome će ostati krivica što je proces propao.

Haziri: Početak decentralizacije čeka Srbe

Vlada Kosova očekuje odluku kosovskih Srba kako bi započla realizaciju pilot projekata u naseljima sa srpskom većinom, izjavio je ministar lokalne uprave u Vladi Kosova Ljutfi Haziri.

Sada je najvažnije da se imenuju opštinski odbornici, pre svega u pilot opštinama Gračanica i Parteš, istakao je Haziri i dodao da se njihovo imenovanje ne može ostvariti bez jasnog pozitivnog stava lokalnih Srba.

Haziri je istako da će se zalagati da se kosovski Srbi uključe u proces decentralizacije iako oni još nemaju zvaničan stav po tom pitanju. On je dodao i da očekuje predloge kosovskih Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.