Izvor: B92, 13.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši posetio Sloveniju

Ljubljana -- Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zamolio predsednika slovenačkog parlamenta da Slovenija, kada se steknu uslovi, ratifikuje SSP sa Srbijom.

Tokom jučerašnje radne posete Sloveniji, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je razgovarao sa domaćinom, predsednikom slovenačkog parlamenta Pavlom Gantarom. Na novinarskoj konferenciji u ambasadi Srbije u Ljubljani, Egereši je rekao da je zadovoljan razgovorima vođenim pre svega o nastavku saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenata Vojvodine, Srbije i Slovenije.

On je dodao da je zamolio svog sagovornika da, kada se steknu svi potrebni uslovi, slovenački parlament bude među prvima koji će ratifikovati SSP sa Srbijom.

Ovom prilikom je Egereši predložio Gantaru da na osnovu dobrog iskustva trojnog susreta parlamenata Vojvodine, Srbije i Mađarske, Novi Sad bude domaćin budućeg trojnog susreta Vojvodine, Srbije i Slovenije.

Zbog toga će Egereši predložiti predsednici Skupštine Srbije da tom prilikom bude potpisan i sporazum o saradnji parlamenata, uz poseban aneks koji bi govorio o saradnji i Vojvodine kao srpske pokrajine.

"Evropske integracije Srbije idu preko Ljubljane, Budimpešte i Beča", rekao je novinarima Šandor Egereši, dodavši i da su "naši susedi oslonac i podrška u suočavanju sa svim izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU".

Ovom prilikom, predsednik Skupštine Vojvodine je sa predsednikom slovenačkog parlamenta razgovarao i o Statutu Vojvodine, kao o jednom od ključnih unutrašnje političkih pitanja Srbije.

Davanje saglasnosti za taj statut jedan je od testova razumevanja procesa evropeizacije i demokratizacije Srbije od strane republičkih vlasti, rekao je Egereši u Ljubljani.

On je dodao da odlaganjem stavljanja na dnevni red Skupštine i potvrđivanja tog statuta, Srbija ne samo da odlaže evropsku budućnost, već Srbija živi u odloženoj stvarnosti.

"Ta stvarnost se vidi kao tranzicioni vakum odloženih rešenja", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine, dodavši da je pristalica politike ubrzavanja evropskih integracija Srbije, a bez davanja saglasnosti za Statut Vojvodine taj put će biti još teži.

Šandor Egereši je Pavlu Gantaru predstavio i Konsenzus o bezbednosti i stabilizaciji Zapadnog Balkana, koji je po njegovim rečima potreba istorijskog pomirenja svih naroda, država i regija zapadnog Balkana.

Ova inicijativa bi trebalo da bude i regionalni politički dijalog predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, sa ciljem definisanja zajedničkih politika, pre svega približavanja EU, uz jačanje partnerstva.

Poseban akcenat na jučerašnjim razgovorima je dat privrednoj saradnji Vojvodine, Srbije i Slovenije.

Ta saradnja je već sada jako dobra, smatra Egereši, podsetivši da su slovenački privrednici u Srbiju uložili već milijardu i dvesta miliona evra, a da Vojvodina u robnoj razmeni sa Slovenijom ima suficit od 18,8 miliona evra.

Predsednik Skupštine Vojvodine je predložio i da se organizuju Dani kulture Slovenije u Vojvodini, a kasnije bi se kultura Vojvodine predstavila u Sloveniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.