Egereši: Srbija ne poštuje svoj Ustav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši: Srbija ne poštuje svoj Ustav

NOVI SAD -

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je danas da je "nedopustivo" što se Ustav Srbije ne poštuje i što se Vojvodini ne isplaćuju finansijska sredstva garantovana Ustavom.

"Bez novca kojim ćemo finansirati poverene nadležnosti, Statut Vojvodine predstavlja samo lepe reči u tvrdom povezu", ocenio je Egereši u saopštenju povodom druge godišnjice donošenja Statuta Vojvodine.

Egereši je ukazao da zbog problema koji je naveo "još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nema ništa od suštinske decentralizacije" Srbije.

"Cenu centralizacije plaćamo svi, a plaća je i Vojvodina koja po brojnim pokazateljima ekonomski propada. Došli smo u poziciju da se nadmećemo u siromaštvu, a ne u napretku", ocenio je Egereši.

On je kritikovao političke snage koje dovode u pitanje ustavnost Statuta Vojvodine i Zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine i odbacio optužbe Vojvodine za separatizam.

"Vojvodina ne želi da stvara državu u državi, već da dobije mogućnost da se razvija kao moderan, građanski evropski region i da pomogne Srbiji da se transformiše u modernu, evropsku, decentralizovanu i regionalizovanu državu", naveo je Egereši.

Dodao je da su pokrajinske vlasti za "autonomnu Vojvodinu u evropskoj Srbiji" i ocenio da pokrajina ima sve da bi bila "nosilac evropskih integracija" Srbije.

Egereši je rekao da će Srbija na putu ka EU morati da menja i Ustav, da bi on postao "evrokompatibilan".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ne poštuje svoj Ustav

Izvor: NaDlanu.com, 13.Dec.2011

NOVI SAD, 13. decembra 2011. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je u utorak da je "nedopustivo" što se Ustav Srbije ne poštuje i što se Vojvodini ne isplaćuju finansijska sredstva garantovana Ustavom... NOVI SAD, 13. decembra 2011. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.