Egereši: Podržavam osnivanje pokrajinske policije

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši: Podržavam osnivanje pokrajinske policije

NOVI SAD -Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da je pristalica ideje o formiranju pokrajinske policije i ocenio da bi nacionalne manjine u tom slučaju imale više poverenja u policiju.

"Ja sam pristalica osnivanja pokrajinske policije. Iako sam osamdesetih godina još bio mlad, sećam se da je pokrajinska policija koja je još tada postojala imala ugled među građanima", rekao je Egereši za današnji novosadski Mađar so..

Egereši je ocenio da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prilikom prijema pripadnika nacionalnih manjina u policiju trebalo primeniti princip pozitivne diskriminacije.

Prema njegovim rečima, to znači da, na primer, ne može nedovoljno poznavanje srpskog jezika i književnosti da bude razlog za neprimanje u policiju.

Egereši je naveo da postoje i apsurdni argumenti za odbijanje pripadnika nacionalnih manjina, poput ravnih tabana ili nedovoljne psihičke spremnosti.

"Ne verujem da je u redovima nacionalnih zajednica najviše mladih sa ravnim tabanima ili koji su benasti", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i ocenio da to pre govori da je u određenim policijskim strukturama još uvek živ raniji refleks nepoverenja prema manjinama.

Egereši je naveo da je sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem razgovarao o tim problemima, kao i da se dogovorio da će se promeniti takva politika prijema u policiju.

Generalno, ako se državni organi dogovore o pokrajinskoj policiji, neka je i osnuju. Ali pričati o tome kako treba primeniti pozitivnu diskriminaciju i to u tom smislu u kom misli Egereši je baš neprimereno. Dakle, prihvatila bih činjenicu da veći procenat nacionalnih manjina dobije svoja mesta, ali da fizički ili psihički ne odgovaraju standardima za to radno mesto, to nikako. Nemojte mi samo reći da među nacionalnim manjinama nema dovoljno zdravih i pravih ljudi koji bi želeli da budu policajci? S drute strane, naravno da je obavezno da policajac u Srbiji poznaje srpski jezik. U kojoj to zemlji na svetu policajac ne zna jezik zemlje u kojoj živi? Ni u jednoj, naravno.

Primera radi, na severu Srbije, u sredinama gde živi većinsko Mađarsko stanovništvo, nijedan trgovac koji ne zna mađarski jezik, ne može dobiti posao! Zašto bi onda policajac, koji ima daleko odgovorniji posao, mogao imati taj luksuz da ne poznaje srpski jezik.

Nadam se da me niko nije pogrešno razumeo. Ja nisam opterećena nacionalnim pitanjam već samo volim da stvari budu kakve treba da budu. Da ne bude po onom Brozovom, parafraziram: Ne moramo se držati zakona ko pijani plota!

I ja se slazem da je obavezno da policajac u srbiji poznaje srpski jezik,svakako to stoji,ali mi govorimo o Vojvodini Jelena! Vojvodina nije srbija ako nisi znala,nije ni bila nikada, niti ce ikada biti,zar ti nije jasno ili treba da ti nacrtam?! Vojvodina je OTETA silom,i samo tako ce se vratiti tamo gde pripada.Jelena,tudje ne moze biti tvoje,moze potrajati ali definitivno nece biti tvoje.Dolazi dan kada ce srbija debelo platiti otimacinu,vreme je na nasoj strani,sat otkucava,a vi se i dalje pozabavite vasim iluzijama ako drugo ne znate.Najbolje je svak na svoje,svak sa svojima,sve drugo snosi ogromne posledice i za nase buduce narastaje.Ja vas puno pozdravljam u nadi da ste me pozitivno razumeli,ok? Pozdrav,

Podržavam decentralizaciju Srbije, tako podržavam i osnivanje pokrajinske policije u kojoj bi bili zastupljeni i pripadnici nacionalnih manjina u određenom broju ali je ne dopustivo da državljani Srbije ne znaju govoriti službeni jezik te države. Neka oni govore i deset ostalih jezika, ali bi znanje srpskog jezika trebalo biti uslov.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.