Edukacija motociklista u Somboru za bezbedniju vožnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 16:26

Edukacija motociklista u Somboru za bezbedniju vožnju

Edukacija motociklista kroz jedinstveni licencirani program, u organizaciji Moto kluba „Bezbednost“ iz Beograda, po drugi put je održana u Somboru.

Vežbe balansa, pogleda, vežbe kočenja i brzine kako bi vozači mogli sigurno i bezbedno upravljati motociklom deo su trodnevnog Treninga bezbedne vožnje održanog po drugi put u Somboru. Kako obuka vozaža za A kategoriju ne može da podrazumeva i pruži sve veštine i znanja upravljanja motociklom, Somborku Anitu Krempatić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opredelilo je da, kao mlad vozač motocikla, uzme učešće u ovom jedinstvenom programu.

„Godinama sam sedela na motoru iza muža i samo sam jedan dan odlučila da ja više neću da sedim iza leđa... i ja bih da vidim na motoru sve ispred sebe. Zaista je lep osećaj, a ovakvi kursevi - i teoretski i praktičan deo, u mnogome pomažu vozaču poput mene da bi se oslobodili nekog straha od konkretne situacije koje mogu u životu da se dese, te da možemo primeniti na kursu stečeno znanje“, ispričala je Anita Krempatić.

Trening bezbedne vožnje organizuje Moto klub Bezbednost iz Beograda a učesnici sa dugogodišnjim iskustvom ističu osnovni benefit – unapređenje veštine vožnje motocikla, a samim tim i bezbednost i motociklista kao i ostalih učesnika u saobraćaju.

„Jednostavno, kad ovo sve ovde probate i kada vam pokažu kako bi trebalo raditi pravilno, onda tek shvatite da sve što ste do sada znali i nije neko posebno znanje. Unapredi vam mnogo, pokaže vam neke stvari gde grešite, gde bi trebali da se drugačije ponašate iz svoje bezbednosti i bezbednosti za druge učesnike... U suštini i prvenstveno iz svoje sigurnosti, jer kod pada motora, svako će da ustane ali motorista teško“, naglasio je Goran Romer.

Trening se sprovodi po licenciranom programu dvojice autora Vitomira Golušina i Zorana Lilića. Kroz trening je prošlo 1.730 polaznika, nakon čega ni jedan vozač nije pao niti je ugrozio bezbednost učesnika u saobraćaju.

„Prvi dan je teorija, sutra dan je osnovni nivo treninga koji je izuzetno zahtevan, namenjen je, naravno, svima i onima koji su početnici i onima koji dugo voze motore. Najčešće ljudi koji dugo voze motore i dođu sa velikim kilometražama, posle ovakvog treninga zaključe da ne vladaju baš skroz dobro motorom pa se onda prijave i na napredeni kurs. Posle naprednog kursa imamo još i trening sa suvozačem. To je, da kažem, najveća instanca. Ovakav, napredni poligon tj napredni kurs se radi zajedno sa policijom“, objasnio je Vitomir Golušin, trener bezbedne vožnje.

Na ovogodišnji trening prijavljeno je 20 učesnika iz Sombora, Novog Sada, Beograda i Kucure.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.