Izvor: B92, 14.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU želi Vladu Srbije sastavljenu od demokratskih stranaka

Brisel -- Evropska unija ne može i ne želi da se upliće u to kakva će vlada biti sastavljena u Srbiji, ali i dalje smatra da je za zemlju najbolje da se formira većinska vlada svih demokratskih stranaka, zato što ništa bitno ne bi mogli promeniti ni novi izbori. To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaničnici Evropske komisije i Saveta ministara EU, koji su naglasili da se, "uprkos teškoćama, jako nadaju da se to i dalje može postići". "Zato što računamo na Srbiju kao demokratsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlju, želimo da pomognemo na najbolji način", rekli su ti zvaničnici. Oni su izrazili uverenje da bi "većinska vlada svih demokratskih stranaka u Srbiji bila mnogo stabilnija, i bila u stanju da povuče napred reforme, a posebno proces približavanja Evropskoj uniji".

Funkcioneri EU su podvukli i da bi svaki savez u formiranju vlade sa Socijalističkom partijom Srbije bio loš i za Evropu neprihvatljiv zbog činjenice da je na čelu SPS i dalje Slobodan Milošević, glavni krivac za mnoga zla nanesena Srbiji. Kao i zato što ljudi u toj stranci i njen program znače da bi srpska vlada uz takvu podršku, ubrzo naišla na velike teškoće i prepreke kad su u pitanju bitna programska opredeljenja za reforme i približavanje Evropskoj uniji. Čak i ako bi SPS bila izvan vlade, a davala samo podršku u parlamentu, suštinske stvari, uključujući i saradnju s Haškim sudom, bile bi jako teško izvodljive, smatraju izvori u Briselu. Ti izvori dodaju da "neka podrška koja je pružena u jedan mah, vrlo brzo može biti i povučena, mogu uslediti pritisci. Teško je zamisliti stabilnu vladu uz podršku stranke koja se protivi saradnji s Haškim sudom, a što je obaveza zemlje kao članice UN. A tu su i obaveze prema Dejtonskom sporazumu". "Pored demokratskih reformi, to su i uslovi za približavanje Evropskoj uniji", naglasili su izvori EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.