EU za proevropsku vladu

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU za proevropsku vladu

Dimitrij Rupel (FoNet, arhiv)

Brisel -- Evropska unija poručila da će Srbija moći da napreduje ka EU i dobije status kandidata ukoliko formira proevropsku vladu.

Šefovi diplomatija Evropske unije su poručili su u Briselu da će Srbija moći da napreduje u pridruživanju evropskoj dvadesetsedmorici, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, uz očekivanje da se u Beogradu formira vlada s jasnim evropskim programom.

U zaključcima zasedanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ukazuje na zaključke sastanka šefova diplomatija EU od 29. aprila, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija. Evropski komesar Oli Ren je stavio do znanja da je sporazum EU-Srbija "ugaoni kamen" za članstvo Srbije u Uniji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Briselu, nakon sastanaka sa šefovima diplomatije Evropske unije, da je za Uniju apsolutno prihvatljiva nova Vlada Srbije koju bi formirali blok "Za evropsku Srbiju" i SPS. Jeremić je prisustvovao sastanku Saveta ministara Evropske unije na kome su razmotreni situacija u Srbiji posle parlamentarnih izbora i problemi u raspoređivanju misije EULEKS na Kosovu.

Posle sastanka s predsedavajućim ministarskog zasedanja Unije, slovenačkim ministrom

Dimitrijem Rupelom, Vuk Jeremić rekao je da će saradnja Unije sa Srbijom biti nastavljena čim se u Beogradu formira stabilna, demokratska, proevropska vlada.

"Postoji veliko interesovanje za rezultate izbora u Srbiji i postoji veliki entuzijazam za saradnju sa Srbijom u procesu nastavka evropskih integracija Zapadnog Balkana pogotovu nakon uverljive pobede proevropskih snaga koje su juče i potvrđene uverljivom pobedom na pokrajinskim izborima u Vojvodini", kazao je Jeremić.

Šefovi diplomatija Evropske unije su poručili da će Srbija moći da napreduje u pridruživanju evropskoj dvadesetsedmorici, i da dobije status kandidata za članstvo, ali da očekuju da se u Beogradu formira "vlada s jasnim evropskim programom".

Ipak, da bi evropske integracije tekle bez zastoja, Srbija mora da sarađuje sa sudom u Hagu.

"Mi se nadamo da će predsednik Tadić prevazići sve probleme. Razumeo sam da je sa vrha Demokratske stranke pozvao neke neuobičajene stranke da se pridruže koaliciji. U svakom slučlaju mene i mojih kolaga što se tiče, i naših zamisli, dobra vlada mora da bude pod vođstvom proevropskih snaga", kazao je šef slovenačke diplomatije i predsedavajući Savetu ministara EU Dimitrij Rupel.

Ministri odbrane Evropske unije potvrdili su da su spremni da na Kosovo pošalju misiju Euleks, ali da je za to nužan dogovor sa Ujedinjenim nacijama.

Prema nekim naznakama, sastanak predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija bi mogao da se održi u četvrtak.

"Mi smo u stalnim kontaktima sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija. Po svim pitanjima. Ne mogu da govorim u ime generalnog sekretara UN. Sreo sams e sa njim nedavno, i sastaću se opet sa njim u četvrtak, jer će on biti u Stokholmu na sastanku vezenom za Irak", rekao je visoki predstavinik EU za bezbednost Havijer Solana.

Šef pripremnog tima Evropske unije za misiju na Kosovu Viktor Ruter rekao je da i dalje postoji namera da EULEKS bude raspoređen na celom Kosovu, ali da misija za to možda neće biti spremna 15. juna, kako je ranije planirano.

Dulić: Uskoro proevropska vlada

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izrazio je danas u Briselu uverenje da će "ubrzo u Beogradu biti sastavljena proevropska vlada i podvukao činjenicu da je Evropska unija neutralna prema statusu Kosova koje nije nezavisna država.

Dulić je to predočio na skupu "Dostizanje evropske perspektive jugoistočne Evrope" u Evropskom parlamentu, naglasivši da će stabilna, proevropska srpska vlada, zasnovana na pet načela, u udućnosti biti konstruktivan partner EU".

Dulić je ukazao na to da se 60 odsto poslanika u srpskom parlamentu izjasnilo u prilog ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.