Izvor: B92, 16.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU u Beogradu: Kako će Beograd u EU

Beograd -- Ako Ratko Mladić uskoro ne bude uhapšen, pregovori sa SCG mogli bi da budu prekinuti, kaže za B92 Oli Ren.

"Komisija će izveštaj o saradnji SCG dati ministrima inostranih poslova EU na sastanku krajem februara. Nadam se da ću moći da predam pozitivniji izveštaj nego što je trenutno slučaj. Ako SCG ne dostigne punu saradnju sa Hagom ubrzo, u bliskoj budućnosti to će imati negativne posledice po pregovore o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji i po evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budućnost SCG", rekao je za B92 Oli Ren.

Evropski komesar za proširenje je rekao da bi želeo da zemlja i njeno rukovodstvo to shvate ozbiljno i da odluče da stvore vrlo konkretnu evropsku budućnost zemlje.

Na pitanje da li veruje u iskrenost tvrdnji vlasti u Srbiji tvrde da rade sve kako bi preostali haški optuženici bili uhapšeni, Ren je rekao da je EU zainteresovana za dela, a ne reči: "Prošle godine pre nego što smo započeli pregovore o sporazumu jasno smo rekli da mora da bude značajnog napretka u saradnji sa tribunalom i da se dostigne puna saradnja. Lideri u zemlji odražli su tada reč i bilo je značajnog napretka i konkretnih rezultata, ali sada imamo ozbiljan prekid u saradnji. Mi nismo samo zainteresovani za preuzete obaveze, nego i za rezultat - ne samo za reči, nego za dela i to sada očekujemo od vaše zemlje i njenih lidera."

Inače, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesar za proširenje Oli Ren su se, nakon dolaska u Beograd, prvo susreli sa predsednikom državne zajednice, a nakon toga se evropski komesar obratio poslanicima Skupštine Srbije i Crne Gore. Sednici su prisustvovale najviše političke ličnosti državne zajednice i obe njene članice, članovi timova za pregovore sa EU i predstavnici diplomatskog kora.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dolaska u Beograd, Barozo je poslanicima parlamenta državne zajednice govorio o uslovima koje je neophodno ispuniti pre ulaska u Evropsku uniju, prenoseći im, kako je naglasio, "poruku nade". Uz tu, preneta je još jedna poruka - da je saradnja sa Hagom glavna prepreka dostizanju tog cilja.

Poslanici Srpske radikalne stranke ponovili su manir da goste iz Evropske unije dočekaju obučeni u bele majice sa likom lidera stranke Vojislava Šešelja.

Pre dolaska u parlament državne zajednice, Barozo i Oli Ren razgovarali su sa predsednikom Svetozarom Marovićem. Tom prilikom Barozo je izrazio zadovoljstvo prvom rundom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, uz očekivanje da će pregovori biti okončani ove jeseni.

"Od izuzetne je važnosti da dosadašnji napredak u pregovorima ne potkopaju problemi nesaradnje sa Haškim tribunalom. Srbija i Crna Gora nam je potrebna kao kredibilan partner koji donosi prave odluke i koji je u stanju da ispuni sve međunarodne obaveze", rekao je Barozo.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović rekao je da su pregovori o stabilizaciji i pridruživanju EU izuzetno važni za Srbiju i Crnu Goru i da niko neće rizikovati i odbijati saradnju sa Haškim tribunalom.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesar za proširenje Oli Ren razgovarali su i sa crnogorskim predsednikom i premijerom Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem, a večeras bi razgovore trebalo da obave i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Turneju po zemljama zapadnog Balkana Barozo i Ren nastaviće posetom Prištini, Skoplju, Tirani i Sarajevu.

"Evropska budućnost ili nacionalistička prošlost"

Oli Ren bi krajem meseca trebalo da šefove diplomatija EU obavesti o oceni saradnje vlasti SCG s Tribunalom. Ren je najavio da će na temelju toga biti utvrđeno koje su moguće posledice nivoa saradnje po pregovore o Sporazumu.

"Kao prvo, želimo da se uverimo da SCG ima konkretnu evropsku perspektivu. Sada je najvažnije da SCG 2006. odgovori na sve izazove vrlo konstruktivnim pristupom, a to znači da zemlja mora da sarađuje s Tribunalom, da nema prečica i izgovora. SCG mora da usvoji i konstruktivni pristup u pregovorima o statusu Kosova. Zemlja će morati da nastavi sprovođenje reformi, koje će koristiti građanima, a u skladu su sa zakonima EU. Želim da istaknem da je evropska perspektiva Srbije vrlo konkretna i osetljiva, a na Srbiji je da odluči šta će izabrati, evropsku budućnost ili nacionalističku prošlost", kaže Ren.

"I štap i šargarepa"

Profesor Fakulteta političkih nauka Milica Delević Đilas kaže da činjenica da će Barozo najduže boraviti u Beogradu govori o tome da će u Srbiji i Crnoj Gori ove godine biti dosta posla, što u vezi sa evropskim integracijama, što u vezi s drugim pitanjima koja se odražavaju nasudbinu integracija SCG u EU.

"Barozo dolazi da kaže da SCG i zemlje regiona imaju jasnu evropsku perspektivu, ali da ona neće biti realizovana pre ostvarenja uslova, a prekinute pregovore o pridruženju je veoma teško obnoviti. Barozo voli da kaže da obično ne dolazi praznih ruku, pa mislim da će biti reči i o olakšicama viznog režima i uspostavljanju slobodnog trgovinskog prostora u Jugoistočnoj Evropi. Dakle, imamo i štap i šargarepu", kaže ona.

Kako to radi Hrvatska

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pokazao je sinoć u Zagrebu kako se EU ophodi prema zemljama koje su rešile sve nametnute obaveze. On je s premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom potpisao Sporazum o decentralizaciji upravljanja evropskom pretpristupnom pomoći, o kojoj će ubuduće odlučivati Vlada Hrvatske.

"To je još jedan dokaz poverenja koje Evropljani imaju prema Sanaderovoj ekipi. Veliko je zadovoljstvo biti u Zagrebu i ohrabriti velikog prijatelja, premijera Ivu Sanadera, i Vladu i narod, u pregovorima za članstvo u EU. Verujem da smo u novoj eri odnosa Hrvatske i Unije, posle rešenja velikog problema saradnje s Hagom, a rešenjem tog pitanja pokazana je verodostojnost Vlade Hrvatske. Sada imamo otvoren put za konkretne pregovore", rekao je Barozo.

S Barozom se danas sreo i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji je posle susreta rekao da se s Barozom saglasio da su pregovori u Briselu vidljivi, ali manji deo posla. "Reforme moramo sprovesti sami i zbog sebe, a ne zbog EU i treba da pojačamo komunikaciju s građanima jer su oni partner na našem evropskom putu", kaže Mesić.

"Srednjoevropska zona slobodne trgovine pokazala se kao uspešan model saradnje i približavanja regiona ujedinjenoj Evropi. Nisu sve države istovremeno ušle u CEFTA-u, niti su sve članice te inicijative istovremeno ušle u EU, ali su međusobno intenzivno sarađivale i pripremale se za punopravno članstvo", rekao je Mesić, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.