EU traži od balkanskih zemalja izručenje optuženih

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži od balkanskih zemalja izručenje optuženih

Balkanske zemlje, a pre svega Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, trebalo bi da otklone prepreke za izručenje njihovih državljana optuženih za ratne zločine, potpisivanjem sporazuma o tome, čime bi ostvarile napredak u naporima vezanim za njihov ulazak u EU.

Ovo je konstatacija komisije EU izneta u godišnjim izveštajima o napretku tih napora zemalja zapadnog Balkana koji bi trebalo da budu objavljeni 14. oktobra u Briselu, javljaju svetski mediji.

U tom smislu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU zahteva da sve zemlje regiona počnu s pripremama za usvajanju sporazuma o izručenju osoba osudjenih za ratne zločine, čime bi se iskorenila raširena praksa zloupotrebe propisa o neizručavanju vlastitog državljanina.

Kao primer te prakse navodi se slučaj Branimira Glavaša iako se njegovo ime ne spominje.

Slučaj Glavaš jasno ilustruje, ukazuje se u tim izveštajima, kako je moguće izbeći odgovornost za ratne zločine bekstvom u drugu državu, koja mu daje državljanštvo i zaštitu.

Čak se spominje i odgovornost hrvatskog parlamenta za Glavaševo bekstvo u Bosnu i Hercegovinu, jer je ukinuo imunitet "osobi osudjenoj za ratne zločine tek pošto je izrečena prvostepena presuda".

Time je omogućeno poslaniku (Glavašu) da ode iz države, iako je osudjen i progalšen krivim, ističe se u još neobjavljenom izveštaju o napretku Hrvatske kao zemlje kandidata za članstvo u Uniji.

S druge strane komisija EU pozdravlja jačanje saradnje medju državama Balkana u razmeni dokaza i prebacivanja nekih postupaka za ratne zločine izmedju Hrvatske, BiH i Srbije.

Posebno se ukazuje na bolju saradnju Hrvatske i Srbije u suzbijanju i gonjenju osumnjičenih za orgnizovani kriminal.

Ocenjeno je, takodje, da je Hrvatska poboljšala saradnju sa Unijom što se odražava u brojnim zajedničkim operacijama i projektima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.