EU sutra o očekivanjima od vlade

Izvor: B92, 13.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sutra o očekivanjima od vlade

Brisel -- Šefovi diplomatija EU sutra će pozdraviti dogovor srpskih demokratskih stranaka o vladi. Moguće ubrzanje pregovora sa Srbijom.

Oni će, u očekivanju da se to do kraja potvrdi dogovor stranaka i u Skupštini Srbije, verovatno nagovestiti ubrzanje i jačanje evropske integracije Srbije, uz obnovu pregovora o pridruživanju.

Kako su to novinarima preneli visoki funkcioneri nemačkog predsedništva EU, ministri evropske dvadesetsedmorice bi u zaključcima briselskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zasedanja trebalo da istaknu veliko zadovoljstvo što su srpske reformske snage uspele da se sporazumeju o stvaranju kabineta na temelju rezultata januarskih izbora, kada je većina srpskih građana podržala demokratska i proevropska opredeljenja Srbije.

Od nove srpske vlade se u Briselu očekuje da preduzme odmah sve korake za ubrzanje evropskih reformi, napore da se povrati ritam investicija i donedavno veoma uspešnog privrednog razvoja, uz jasno opredeljenje i opipljive korake za punu saradnju s Haškim sudom čime bi se potvrdilo delovanje pravne države i demokratski nadzor nad službama bezbednosti i pravosuđem.

Oli Ren (FoNet)

Evropski komesar Oli Ren poručio je da će sastavljanje nove srpske demokratske vlade omogućiti potpisivanje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, uz pokretanje rada na utvrđivanju mera za potpuno ukidanje evropskih viza za srpske građane i stavljanje Srbije na takozvanu "belu Šengensku listu".

Ren je istakao da će odmah biti obnovljeni pregovori Unije i Srbije sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, s tim da nova reformska vlada "iskaže rešenost i donese očekivane odluke koje će voditi punoj saradnji s Haškim sudom. On je precizirao da će taj sporazum biti i zaključen kad uslovi za saradnju s tim sudom budu ispunjeni.

Ren i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su, kako saznaje agencija Beta, na susretu vođa Jugoistočne Evrope u petak u

Zagrebu, razmatrali mogućnost da se, ukoliko bi nova srpska vlada odmah obznanila svoje ključne ciljeve, možda već na sutrašnjem sastanku šefova diplomatija saopšte i neke konkretne odluke podrške Srbiji.

Evropski komesar Ren je u poruci ponovo želeo da naglasi da sporazum o stabilizaciji i pridruživanju otvara vrata za kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

U Evropskoj komisiji u Briselu se ocenjuje da je nekoliko meseci u ovoj godini izgubljeno za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, iako su oni tehnički bili skoro privedeni parafiranju.

Sad se razmišlja, čim nova vlada u Beogradu počne da deluje, da se pregovori ubrzaju i, uz ispunjenje "haškog uslova", do kraja godine sporazum i potpiše, čime bi se Srbiji možda otvorila vrata da sprovođenjem bitnih reformi do kraja 2008. dobije i status kandidata za članstvo u EU.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana je, isto tako, poručio da od nove demokratske proevropske srspke vlade očekuje da "brzo i odlučno nastavi nužne reforme kako bi se Srbija tešnje približila EU i doprinela povoljnom regionalnom razvoju i stabilnosti".

Solana je time želeo da ukaže i na ključni značaj Srbije za region.

I, kako je to ponovo predočio Ren, da se kroz ugrađivanje Srbije u Evropsku uniju omogući "ovaplote njeni veliki ekonomski, intelektualni i kulturni potencijali Srbije".

Šefovi diplomatija EU će sutra razmotriti i proces rešavanja statusa Kosova, imajujći u vidu da je misija SBUN boravila u Prištini i činjenice da su ministri evropske dvadesetsedmorica "pozdravili napore" Martija Ahtisarija i da je generalni sekretar Un Ban Ki-Mun "podržao ceo Ahtisarijev paket" za rešavanje statusa Kosova, objasnili su zvaničnici EU.

On je želeo da podvuče da "ne treba sumnjati u zajednički stav" članica Evropske unije i time odgovorio na pitanje novinara šta u tom smislu znače izjave najviših zvaničnika nekih država EU da ne prihvataju Ahtisarijev plan.

Ren je prvi put, u razgovoru s novinarima sa Zapadnog Balkana, pre nekoliko dana, predočio da je "jasno da su napori za formiranje nove srpske vlade povezani s rešavanjem statusa Kosova".

O policijsko-bezbednosnom vidu moguće misije EU na Kosovu će sutra raspravljati šefovi diplomatija EU i, na uporedom zasedanju, takođe ministri odbrane evropske dvadesetsedmorice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.