EU procenjuje postignuti napredak

Izvor: S media, 15.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU procenjuje postignuti napredak

Evropska unija trenutno procenjuje postignuti napredak i raspravlja o viznoj liberalizaciji sa Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, izjavila je portparol visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak.

Ona je za dnevni list "Danas" rekla da će ministri spoljnih poslova EU, prilikom donošenja odluke, uzeti u obzir izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će ih danas, tokom ručka, obavestiti o postignutom napretku >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u saradnji zemalja Zapadnog Balkana s tim sudom.

Galjak je, medjutim, istakla da posao nije okončan i da je i dalje u toku "ohrabrivanje svih zemalja da ostvare uslove postavljene mapama puta za viznu liberalizaciju“.

"Jasno je da postoji dobar napredak, ali je važno da Srbija uloži pun napor da ispuni uslove postavljene mapom puta. U potpunosti podržavamo i želimo da vidimo ceo Zapadni Balkan na beloj šengenskoj listi. Ali, da bi to postigli, Srbija i njeni susedi treba da se fokusiraju na punu implementaciju uslova", zaključila je Galjakova.

Kako je ranije najavljeno, šefovi diplomatija EU danas će u Luksemburgu Evropskoj komisiji preporučiti da predloži ukidanje šengenskih viza EU do kraja 2009. za one zemlje Zapadnog Balkana koje ispune uslove.

U nacrtu zaključaka sa zasedanja šefova diplomatija EU navodi se da bi „prema najboljim očekivanjima“ ukidanje viza trebalo da usledi krajem ove godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.