EU  preuzima brigu oko novih pregovora

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU preuzima brigu oko novih pregovora

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je juče u Briselu da su novi pregovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije mogući i bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. U slučaju da ne bude usvojen nacrt rezolucije u SB, modalitete pregovora bi odredila Kontakt grupa, pod čijim bi se okriljem, i uz vodeću ulogu EU, verovatno i vodili pregovori, naglasio je Solana.

„Nadam se da još uvek ima mogućnosti za usvajanje rezolucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali ako nema mogućnosti u UN u ovom trenutku, siguran sam da će biti dogovora članova Kontakt grupe da se otvori proces pregovora manje ili više na liniji onoga što se nalazilo u rezoluciji, a to je da traju oko 120 dana", izjavio je Solana.

Ukoliko ne bude usvojena rezolucija, „tada ćemo nastaviti pregovore bez rezolucije između dve strane tako što ćemo imati šatl diplomatiju, i onda ćemo videti kako će se, na kraju procesa, stvari razvijati pošto odredimo šta se dogodilo u tom razdoblju", dodao je Solana. „Ta šatl diplomatija će se verovatno voditi pod okriljem Kontakt grupe", naglasio je visoki predstavnik EU, ističući da proces „neće biti beskonačan" i da očekuje da „EU igra vodeću ulogu u procesu".

Solana se juče u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Martijem Ahtisarijem. Odgovarajući na pitanje novinara da li se oseća „izneverenim" što će njegov plan biti primenjen samo delimično, Ahtisari je rekao: „Treba biti strpljiv kao što sam ja."

Ako je suditi po izjavama kosovskih zvaničnika, njih strpljenje polako izdaje. Predsednik privremene pokrajinske vlade Agim Čeku najavio je da je „spreman" da proglasi nezavisnost Kosova i da očekuje da će za taj potez dobiti podršku SAD. „Sada je vreme. Nema potrebe za razgovorima. Nije ostalo više ništa o čemu bi se pregovaralo", rekao je Čeku.

Diplomatski izvori u Briselu preneli su Tanjugu da ne očekuje da će pretnje albanskih lidera s Kosmeta o jednostranom proglašenju nezavisnosti biti ostvarene. „Lideri na Kosovu znaju da mogu da proglase nezavisnost kad god požele, ali time ne mogu rešiti nijedan svoj problem, a pre svega problem priznanja", preneli su Tanjugu evropski diplomatski izvori.

I ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin upozorio je preksinoć i Prištinu i međunarodnu zajednicu da, poslednjih dana učestale pretnje samoproglašenjem nezavisnosti, nemaju nikakvo uporište u međunarodnom pravu i važećim dokumentima UN. „Rezolucija 1244 podrazumeva da Unmik u slučaju samoproklamovanja nezavisnosti treba da saopšti da to proglašenje nema pravnu snagu", izjavio je stalni predstavnik Rusije posle prekjučerašnjih konsultacija u SB o Kosovu.

Prištinski dnevnik „Zeri" piše da će, ukoliko ne bude saglasnosti oko nove rezolucije, Francuska predložiti održavanje međunarodne konferencije o Kosovu. Konferencija bi bila održana u septembru i time bi se otvorio finalni proces utvrđivanja statusa Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.