EU pozdravlja, ali Hag ne zaboravlja

Izvor: Politika, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravlja, ali Hag ne zaboravlja

Dinkić: Imamo šansu da damo gol, ali prvo moramo da završimo saradnju s Hagom. – Vlada Srbije tek juče usvojila platformu o "Paketu plus"

Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković i ministar finansija Mlađan Dinkić izjavili su juče u Briselu da su "veoma ohrabreni" posle susreta s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, kome su predstavili paket mera za poboljšanje odnosa Srbije i Evropske unije.

– Ohrabrena sam, jer smo od Rena dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veoma jasno uveravanje da Evropa nikako nije odustala od Srbije i da je njima veoma drago što Srbija ima svoj program i nastavlja da sprovodi unutrašnje reforme kako bi se što pre prilagodila EU – izjavila je potpredsednica vlade, prenosi Tanjug.

– U tom smislu su bile i ideje koje smo prezentovali, a koje se tiču ekonomskih pitanja, unapređenja odnosa u oblasti obrazovanja i olakšica u viznom režimu – dodala je ona i najavila još tešnju saradnju Beograda i Brisela na svim ovim pitanjima.

Dulić-Marković je dodala i da je Ren bio zadovoljan što plan koji mu je predstavljen nije samo spisak zahteva i želja, već što je i Beograd u potpunosti svestan koraka koje mora da preduzme.

Ministar finansija Mlađan Dinkić preneo je Renov utisak da je pozitivno što Srbija povećava investicije, te istakao njegovu i spremnost Evropske komisije da se pretpristupnim fondom EU poboljšaju investicije u Srbiji i time podstakne zapošljavanje.

– EU ima spremne pretpristupne fondove za Srbiju, ali najpre moramo da nastavimo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno da završimo saradnju s Hagom – izjavio je Dinkić.

Posle toga, prema njegovim rečima, EU će dati svoj doprinos investicijama, jer je Ren eksplicitno rekao da je EU veoma ohrabrena velikim i sve većim interesom stranih ulagača za Srbiju.

Ministar finansija je naglasio da će u 2006. godini više od 3,5 milijardi dolara investicija ući u Srbiju.

– Bukvalno je sve na nama, imamo veliku gol-šansu i na nama je da damo gol – istakao je Dinkić i dodao da je "EU spremna da nam pomogne, ali da mi sami moramo da damo gol".

– Možemo ekspresno da uđemo u EU ako uradimo ono što je naša obaveza i ako ekspresno završimo saradnju s Hagom, te sprovedemo sve neophodne reforme – dodao je ministar finansija.

Potpredsednica vlade i ministar finansija su u Briselu, inače, nastupali sa platformom koju je Vlada Srbije, kako je to juče u Beogradu izjavio ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović, usvojila na jučerašnjoj sednici.

– Vlada je usvojila političku platformu za razgovore, kao što se radi pred svaki službeni put nekog od ministara. Do formalnog usvajanja dokumenta doći će kada on bude usaglašen sa Evropskom komisijom – rekao je Popović na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

On nije želeo da govori o detaljima "Paketa plus", rekavši da će o tome da govore Dinkić i Dulić-Marković po povratku iz Brisela.

Na pitanje "Politike" ko je na čelu Odbora za spoljnu politiku Vlade Srbije, koji je prethodno, kako je u sredu izjavio Dinkić, usvojio platformu iza koje je juče stala i vlada, Popović je rekao da "nije siguran" da se to telo baš tako zove, ali da je na njegovom čelu ministar za ekonomsku saradnju sa inostranstvom Milan Parivodić.

"Paket plus", inače, sadrži niz mera za poboljšanje odnosa EU i Srbije, i predlaže između ostalog otpis dugova Pariskom klubu, bržu liberalizaciju viznog režima i dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU već 2008. godine.

Delegacija Vlade Srbije srela se juče u Briselu i sa Štefanom Leneom, savetnikom Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, i specijalnim predstavnikom EU za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

--------------------------------------------------------------------------

Novi ambasadori

Vlada Srbije utvrdila je juče i predloge za imenovanje troje novih ambasadora i četvoro generalnih konzula Srbije. Ministar Aleksandar Popović, međutim, nije želeo da otkrije o kojim je osobama reč, ni za koje su zemlje predviđena nova kadrovska rešenja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je obrazložio time da je neophodno da ti kandidati prvo dobiju agremane zemalja u koje bi otišli na službu, posle čega će biti moguće da se objave njihova imena.

Na pitanje da li je reč o profesionalnim diplomatama iz Ministarstva spoljnih poslova ili o političkim ličnostima, ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović odgovorio je da na osnovu toga što, koliko je on video, na spisku kandidata nema javnih ličnosti, zaključuje da su profesionalne diplomate.

– Na osnovu biografija tih ljudi, gotovo da sam siguran da je reč o ljudima koji su službovali ili služe u diplomatiji – dodao je ministar Aleksandar Popović.

M. R. P.

[objavljeno: 18.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.