EU odgovorna za stabilnost Srbije

Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odgovorna za stabilnost Srbije

„Nadam se da će članice EU koje su donele preuranjenu odluku o priznavanju Kosova shvatiti svoju odgovornost za ostavljanje proevropskih snaga u Srbiji na cedilu", kaže za „Blic" bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. „Zato se i nadam da će do 28. aprila shvatiti, posebno Holandija, koliko je važno da se potpiše sporazum o asocijaciji i pridruživanju i da se napravi konkretan korak ka ukidanju viza za građane Srbije."



Šreder, koji je u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boravio povodom obeležavanja 175 godina od osnivanja švajcarske medijske grupe „Ringier", koja je vlasnik „Blica", kaže da bi povodom pitanja Kosova lično želeo da je doneta drugačija odluka, ali i da nema mnogo smisla osvrtati se nazad. On evropskim liderima poručuje da ne bi bilo dobro za stabilnost celog regiona ukoliko ne dođe do potpisivanje sporazuma sa Srbijom.

„Zaista sam za to da se ojačaju proevropske snage u Srbiji kako bi Srbija mogla da postane deo Evrope. Strategija treba da bude upravo obrnuta od one za koju desnica smatra da je ispravna. Samo ukoliko Srbija nastavi da se približava Evropi moći će da ima uticaj na razvoj celokupne situacije", smatra Šreder i kao prvi korak u tom pravcu predlaže ukidanje viznog režima.

„Ne radi se samo o formalnosti već o činjenici da građani Srbije mogu nesmetano da putuju u Evropu, što će pomoći da je bolje razumeju. Ovakvom strategijom najpre se može sprečiti izolacija."

On kaže da je proces ukidanja viza već u toku, ali da on dobrim delom zavisi i od toga koliko su jake proevropske snage u Srbiji.

„Ne mogu da dam neku određenu prognozu, ali se nadam da će članice EU shvatiti da one svojim odlukama preuzimaju dobrim delom odgovornost za stabilnost regiona i da je njihova odgovornost da proevropske snage u zemlji ne budu zapostavljene. EU snosi neku vrstu moralne odgovornosti i pitanje ophođenja prema Srbiji ne sme da bude samo predmet unutrašnje politike."

Ukazujući na svu nelogičnost ostanka snažnog viznog režima na snazi, Gerhard Šreder podseća da samo u Nemačkoj već živi pola miliona Srba koji nemaju problem da se integrišu u tamošnje društvo. „To pojašnjava koliko su kulture bliske jedna drugoj zato što su ti ljudi istovremeno i ambasadori Srbije ili najbolji predstavnici zemlje i njene kulture u Nemačkoj."

Privlačenje investitora

„EU mora da shvati koliko je značajna Srbija za ceo region što se tiče broja stanovnika, kulture i ekonomskih mogućnosti, a ljudima ovde treba da bude jasno da postoje velike mogućnosti investiranja i ulaganja samo ukoliko put kojim krene ova zemlja bude jasan. Ova zemlja nema samo veliku poljoprivrednu tradiciju već i veliku industrijsku tradiciju, ima jako obrazovane ljude i ima 8,5 miliona stanovnika, dakle jedno tržište koje nije malo. Zato je Srbija za strane investitore od velikog značaja. Pitanje koje oni postavljaju jeste kojim će putem krenuti zemlja. Kada bude postalo jasno da ova zemlja ide ka EU, to će pomoći investitorima da donesu pozitivnu odluku", kaže Šreder.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.