Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU obzerver: Kosovo test za EU

Ljubljana -- EU obzerver navodi da će Kosovo biti glavno pitanje predstojećeg slovenačkog predsedavanja EU.

EU obzerver, informativni portal Evropske unije, piše da će Kosovo biti glavni izazov slovenačkog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2008. Portal dodaje da će Kosovo biti jedan od najvećih političkih testova s kojima će se suočiti EU narednih godina, posebno zbog najava kosovskih Albanaca da će oko 10. decembra proglasiti nezavisnost Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Navodeći reči ministra spoljnih poslova Slovenije Dimitrija Rupela, tokom nedavne posete Kosovu, da po tom pitanju problem jedinstva EU treba uzeti za ozbiljno, portal dodaje da neke od zemalja EU podržavaju nezavisnost Kosova, dok se druge plaše tog presedana, koji bi mogao da utiče na druge pokrajine koje žele nezavisnost, a ima ih i u EU, a podeljenost tih zemalja se pokazuje i u Ujedinjenim nacijama.

Portal piše i da vreme otkucava do najavljenog 10. decembra i da je očigledno da će kosovski "rogovi u džaku" završiti u maloj Sloveniji, u januaru, kada ta zemlja preuzme predsedavanje.

Iako je već neko vreme očigledno da će pitanje Kosova biti prioritet slovenačkog predsedavanja, s potpisivanjem Sporazuma Srbije i EU, a uz već najavljen prioritet slovenačkog predsedavanja, što je širenje EU na zapadni Balkan, Srbija još od otcepljenja Crne Gore u Sloveniji nema ambasadora.

Istovremeno, slovenačka državna novinska agencija STA objavljuje, iz svojih izvora u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, da Ljubljana neće "preticati" druge članice EU u priznavanju nezavisnog Kosova, ali da neće ni čekati da se za taj korak odluči svih 27 članica EU.

Izvor STA je potvrdio da će Slovenija priznati moguću nezavisnost Kosova sa "odgovarajućom grupom" članica EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.