EU i Belgija podržavaju evrointegracije Srbije

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Belgija podržavaju evrointegracije Srbije

Srbija ima punu podršku Evropske unije (EU) i Belgije na putu evropskih integracija, izjavili su juče u Briselu posle odvojenih susreta sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem visoki evropski zvaničnici i premijer Belgije.

Predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo izjavio je da je EK spremna da iznese svoje mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo u EU čim Savet EU to od nje bude zatražio.

Predsednik Barozo je rekao da EK podržava Srbiju na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU i podsetio na veliki napredak koji je Srbija učinila prošle godine - ukinute su vize, odblokiran je Prelazni trgovinski sporazum i Srbija je podnela kandidaturu za članstvo u EU.

Barozo je rekao da bez obzira na stav o pitanju statusa Kosova i Metohije, i uprkos povremenim neslaganjima o tom pitanju, "to ne bi trebalo da odloži ili sprečava evrointegracije Srbije".

Ono što je važno za Srbiju jeste saradnja sa Haškim tribunalom i ostvarenje daljeg napretka u ključnim oblastima, kao što su ekonomske i reforme u pravosudju, rekao je Barozo.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej poručio je, posle sastanka sa premijerom Cvetkovićem da EU daje punu podršku evropskoj perspektivi čitavog regiona Zapadnog Balkana jer je to značajno za stabilnost tog područja.

Van Rompej je ukazao da je Evropski savet odlučio da o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU raspravlja u junu.

Predsednik Evropskog saveta je, takodje, istakao da je važno da Srbija nastavi dobre dosadašnje napore u saradnji sa Haškim tribunalom koji bi u budućnosti mogli doneti dodatne pozitivne rezultate.

Za proces evropske integracije Zapadnog Balkana od velike je važnosti i regionalna saradnja, u koju na pragmatičan način treba da bude uključen i Kosmet, poručio je Rompej.

Premijer Cvetković je tokom boravka u Briselu postigao sa belgijskim kolegom Ivom Letermom i dogovor o rešenju problema azilanata iz Srbije u toj zapadnoevropskoj zemlji.

Cvetković se sa Letermom dogovorio da dve zemlje učine sve kako bi proces povratka azilanata iz Belgije bio obavljen u što kraćem roku i da budu preduzete sve zakonske mogućnosti kako se taj problem više ne bi ponavljao.

"Belgija je prosperitetna zemlja, ali nije raj, niti Eldorado, i neće dopustiti zloupotrebu svog socijalnog sistema", rekao je premijer Leterm, dodajući da je od EK i predsednika Baroza zatraženo da se uključe u rešavanje tog problema.

Cvetković je rekao da je dogovoren niz praktičnih i tehničkih koraka kako bi bio smanjen broj azilanata, kao i da je potpisan Sporazum o putnom saobraćaju izmedju Srbije i Belgije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.