Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU će preduzeti mere

Brisel -- EU će "svakako preduzeti određene, jasno ciljane mere" u slučaju da se do septembra ne obnove srpske kuće i objekte.

To su agenciji Beta rekli izvori EU, naznačivši da je to visoki predstavnik EU, Havijer Solana, u ponedeljak u Prištini predočio albanskim čelnicima u prelaznoj vlasti Kosova, "ali nije precizirao kakve će te mere biti zato što EU čeka da vidi šta će se u međuvremenu desiti i zahteva da obnova do septembra bude okončana".

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bliski Solani, koji su sa njim bili u poseti Kosovu, istovremeno su preneli da je visoki evropski predstavnik, izražavajući najoštriju osudu i ogorčenje zbog ubistva srpskog mladića u Gračanici, srpskim prvacima u pokrajini rekao da nema druge alternative, već da se, ipak, uključe u rad kosovskih institucija i, posebno, radnih grupa za bezbednost i decentralizaciju.

Savršeno shvatajući da srpska zajednica najsnažnije moguće poteže pitanja fizičke bezbednosti i nepoverenja u kosovske vlasti, Solana je predočio da je uključivanje Srba u dijalog i delovanje političkih institucija "jedino rešenje za budućnost". Izražavajući puno razumevanje za "uzrujanost i očajanje koje je zahvatilo srpsku zajednicu zbog ponovnog nasilja i tragičnog događaja", Solana je dodao da Srbi na Kosovu treba da smognu snage i ponovo se uključe upravo u radnu grupu za bezbednost.

Takođe ako žele da se čuje njihova reč o "raspodeli ovlašćenja na lokalnoj ravni", onda je za njih preko potrebno, iako jako bolno i u ovom času teško zamislivo, da učestvuju u radnoj grupi za decentralizaciju vlasti. Jer, predočio je visoki predstavnik EU, ako ne uzmu učešća, neće moći uticati na konačni ishod.

Evropski diplomatski izvori su Beti, istovremeno, preneli da su svi albanski lideri na Kosovu naglašavali da osuđuju ubistvo srpskog mladića i da "ne mogu da razumeju kako se to moglo dogoditi". Solana je čelnicima vlasti i albanskim političkim prvacima "veoma neuvijeno i oštro" stavio do znanja da je to znak da se "nešto jako nezdravo događa u kosovskom društvu" i da "sredini u kojoj se događa etničko nasilje, nema mesta u Evropi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.