Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez komentara o Kosovu u ustavu

Brisel -- EU pozdravlja usvajanje predloga ustava, ali za sada neće komentarisati odredbu da je Kosovo deo Srbije.

Evropska unija pozdravlja usvajanje predloga novog ustava Srbije, ali za sada ne može da komentariše deo u kom piše da je Kosovo sastavni deo Republike Srbije, izjavila je za BBC Kristina Nađ, portparolka komesara EU za proširenje, Olija Rena.

Ona je podsetila da je Unija u prošlosti apelovala na Srbiju da revidira ustav da bi ga uskladila sa evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << standardima. Evropska komisija ne može da da nikakav komentar jer mora najpre da dobije i analizira tekst tog dokumenta, a njeni zaključci će biti u redovnom izveštaju 8. novembra.

Šef UNMIK-a, Joakim Riker, izjavio je da novi ustav Srbije neće imati uticaja na sadašnji status Kosova, jer je on određen Rezolucijom 1244 UN iz 1999 godine. Šef UNMIK-a je dodao da je usvajanje novog Ustava dalje utvrđivanje tvrdih stavova.

Povoljan izveštaj EU o reformama

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u reformama biće povoljan, kaže Tanja Miščević.

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU je u Briselu rekla da će povoljna ocena biti data i sprovođenju standarda za pridruživanje EU, ali da će, po svoj prilici, ostati ključna politička zamerka da nema pune saradnje Beograda sa Hagom.

"Veliki napredak je vidan i Srbija neće imati nikakvih teškoća da, kad jednog trenutka nastavi, obnovi pregovore i sklopi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, taj sporazuma veoma lako i sprovede, ocena je Evropske komisije", predočila je Tanja Miščević.

Sporazum bi, s obzirom na ostvaren veliki napredak u pregovorima, usvajanju, a delom i sprovođenju standarda i merila EU u Srbiji, mogao biti sklopljen i parafiran u roku od mesec i po do dva meseca.

Ona je napomenula da je jedini presudan trenutak za obnovu pregovora to kad Evropska komisija, na temelju izveštaja tužioca Karle del Ponte, oceni da je postignuta puna saradnja sa Hašim sudom.

Za Evropsku komisiju je "važan rezultat razgovora Karle del Ponte i operativni podaci koje će ona dobiti danas u Beogradu".

Šefica vladine kancelarije za pridruživanje EU je dodala da "i dalje otvorena stoje" pitanja ombudsmana, mada je to sad već uneseno u predlog ustava, zatim zakoni o telekomunikacijama i radioteleviziji, a tu su iz Evropske komisije upućene kritike.

Tanja Miščević je danas u Briselu obavila poslednje razgovore pre nego što Evropska komisija početkom novembra objavi godišnji izveštaj o napretku u političkim i ekonomskim reformama sprovedenim u Srbiji, kao i drugim zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, u cilju pridruživanja, odnosno ulaska u članstvo EU.

Prvi deo izveštaja se odnosi na "paket za proširenje", a ove godine će Evropska komisija prvi put dati mišljenje i o "apsorpcionoj moći", dakle daljoj sposobnosti EU da primi nove članice.

U središtu razgovora su bile najnovije informacije o reformama i najnovijim političkim događajima u Srbiji, kao što su rešenja u novom ustavu koja se odnose na evropske standarde - evropske vrednosti, zaštita ljudskih prava, vladavina zakona.

Evropska komisija će, prema njenim rečima, zatražiti prevod ustava i posebno analizu odredbi vezanih za evropske integracije. Takođe su to reforma pravosuđa i nezavisnost sudske vlasti, kako je to i predviđeno novim ustavom Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.