Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez jedinstva o Kosovu

Beograd, Brisel, Bremen -- Šefovi diplomatija Evropske unije nisu uspeli da zauzmu jedinstven stav o predlogu da Kosovo bude nezavisno pod nadzorom.

"To znači da EU neće moći da govori jednim glasom u Savetu bezbednosti UN", rekao je neimenovani nemački diplomata u Bremenu, gde se održava neformalni sastanak šefova diplomatija EU.

Diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da se na sastanku u Bremenu vode "intenzivni razgovori" o Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nekoliko država EU - Španija, Grčka i Slovačka, izjasnile su se protiv nezavisnosti Kosova, strahujući da bi to izazvalo slične reakcije na drugim teritorijama sa sličnim problemom.

Izvori su potvrdili agenciji Beta da je bilo razlika u stavovima pojedinih zemalja prema planu izaslanika UN Martija Ahtisarija i načinu utvrdjivanja statusa u Savetu bezbednosti UN.

Na kraju skupa neće biti zaključka i saopštenja, ali će predsedavajući, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, izdati deklaraciju o tome na koji način bi EU što jedinstvenije trebalo da nastupi u rešavanju pitanja Kosova i Irana u Savetu bezbednosti UN.

Štajnmajer je ocenio da "sada treba raditi na donošenju odluke Saveta bezbednosti UN" o statusu Kosova "kojom bi se garantovala bezbednost i stabilnost na Balkanu".

On je dodao da bi do te rezolucije trebalo doći "u razumnom roku" i pozvao zemlje EU - članice Saveta bezbednosti da se "dogovore o zajedničkom stavu u rešavanju pitanja Kosova i Irana u Savetu bezbednosti".

Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Slovačka, Italija i Belgija su članice Saveta bezbednosti UN.

Ahtisari verovatno na sednici SB

Marti Ahtisari tokom vikenda putuje u Njujork, da bi Savet bezbednosti obavestio o planu za nezavisnost Kosova, kaže Remi Durlo.

Portparol specijalnog izaslanika UN za Kosovo Remi Durlo rekao je da će se Ahtisari verovatno 3. aprila pojaviti pred Savetom bezbednosti UN, javlja AP. Istovremeno, ambasador Gane, zemlje koja je jedna od aktuelnih članica Saveta bezbednosti, kaže da je u pogledu rešavanja problema Kosova stav njegove zemlje jasan, a to je da treba strogo slediti Povelju Ujedinjenih nacija.

"Formalno, naša pozicija ide za Poveljom Ujedinjenih nacija, u kojoj se kaže da teritorijalni integritet i suverenitet svake države-članice Ujedinjenih nacija mora biti poštovan, a Srbija jeste članica Ujedinjenih nacija", rekao je Nihajo Tamakloe za Glas javnosti.

On je podsetio da je Gana 1999. bila protiv bombardovanja Jugoslavije jer je smatrala, a taj stav nije promenila, da ono "nije bilo u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija".

Pored pet stalnih, ostale nestalne članice Saveta bezbednosti su Belgija, Italija, Katar, Kongo, Slovačka, Gana, Peru, Panama, Južnoafrička Republika i Indonezija.

Navaro: Španija nezadovoljna, ali podržava jedinstvo EU

Španija nije zadovoljna načinom na koji izaslanik UN Marti Ahtisari "predložio da se reši problem statusa Kosova", ali neće "narušiti jedinstvo EU i međunarodne zajednice" i zato će podržati njegov plan.

To je danas na zasedanju šefova diplomatije EU u Bremenu izjavio španski državni sekretar za evropska pitanja Alberto Navaro, naglasivši da vlada u Madridu zahteva da "Savet bezbednosti UN usvoji jasnu rezoluciju da bi se imao osnov legalnosti na Kosovu".

On je stavio do znanja da je "u slučaju nezavisnosti Crne Gore zato postojalo zakonsko utemeljenje u ustavu", napomenuvši da "takvu pravnu osnovu Kosovo nema".

Navaro je preneo i stav Španije da uslov saradnje Beograda s Haškim sudom treba da bude merilo koje će se primeniti na kraju pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

"A ne da to bude elemenat koji sprečava obnovu tih pregovora', zaključio je španski državni sekretar.

Aleksejev: Samo Beograd i Priština

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je da će Moskva od Ujedinjenih nacija tražiti da imenuje novog pregovarača jer je Ahtisari svojim predlogom sprečio Srbiju i kosovske Albance da u direktnim pregovorima nađu najbolje rešenje.

Govoreći na tribini na Pravnom fakultetu, Aleksejev je naglasio da se pitanje Kosova može rešiti ili primenom međunarodnog prava ili primenom principa političke svrsishodnosti.

On je rekao da će Moskva insistirati na poštovanju prvog principa, makar on značio i zahtev za smenu Ahtisarija.

Prema mišljenju Aleksejeva, Ahtisari konačnim rešenjem nije omogućio direktne razgovore srpske i albanske strane. "Najbolje rešenje za pitanje Kosova, u smislu procedure, jeste nastavak pregovora", kaže on.

"Osim neposredno pravnih aspekata, za nas su pregovori važni iz drugih razloga. Samo Beograd i Priština mogu da formulišu stavove i pozicije koje su za njih od presudne važnosti", kaže Aleksejev.

"Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore. Ako do toga ne dođe, mi Savetu bezbednosti predajemo problem, a ne rešenje", kaže Aleksejev.

Vordsvort: Blisko sarađujemo s Rusijom

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je Fonetu da Britanija blisko sarađuje s Rusijom na zajedničkom cilju, a to je da region Balkana postane stabilan i prosperitetan.

Britanski ambasador je naglasio da Britanija deli s Rusijom isti stav po pitanju stabilnosti Balkana. "S vremena na vreme imamo različite stavove", kaže on.

"Stav Kontakt grupe je uvek bio da različita mišljenja mogu da dovedu do zajedničke pozicije i to je veoma važno u procesu uspostavljanja bezbednosti i napretka u ovom delu sveta", kaže on.

"Što se tiče mogućnosti da Rusija stavi veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na predlog Ahtisarija, to je za sada u domenu nagađanja. Ahtisari će predlog predstaviti 3. aprila. Rusija ima određeno mišljenje o njemu i mi ćemo o tome razgovarati na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i u Kontakt grupi", kaže Vordsvort.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.