Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez dogovora o Srbiji

Brisel, Beograd -- U četvrtak počinje samit EU, na kome će se razgovarati i o Srbiji, ali se ne očekuje da će biti nastavljeni pregovori sa Srbijom.

Italijanski premijer Romano Prodi je članicama EU uputio pismo sa predlogom da se nastave pregovori sa Srbijom, mada Beograd nije ostvario punu saradnju sa Haškim sudom. Istovremeno, predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su u ovom trenutku šanse da Srbija nastavi pregovore o pridruživanju sa EU male.

"Verovatnoća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ćemo na samitu EU dobiti zeleno svetlo za nastavak pregovora je mala, ali sam ubeđen da ćemo naše evropske sagovornike uspeti da ubedimo da se pregovori nastave što pre, nezavisno od ispunjenja uslova saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Italijanski premijer Romano Prodi je članicama EU uputio pismo sa predlogom da se nastave pregovori sa Srbijom, mada Beograd nije ostvario punu saradnju sa Haškim sudom.

"Ideja je bila da se Srbiji uputi signal da prizna svoje evropske ambicije, promeni poteze i ne čeka sa punom saradnjom sa Tribunalom. Ali, tome se protivi veliki broj zemalja", izjavio je češki ambasador u EU Jan Kohout.

Diplomate tvrde da će lideri članica EU verovatno sačekati ishod parlamentranih izbora u Srbiji, pre nego što razmotre mogućnost nastavka pregovora, javila je agencija AP, pozivajući se na izjave diplomata.

Šefovi diplomatija EU juče nisu postigli dogovor o obnovi pregovora o pridruženju sa Srbijom, navodeći kao razlog saradnju s Hagom. U Briselu je u četvrtak i petak, 14. i 15. decembra, sastanak šefova država i vlada EU.

"Ključno je obnoviti poverenje"

Milica Delević-Đilas, docentkinja na Fakultetu političkih nauka, kaže za B92 da je razlika među zemljama Evropske unije u tome da li Srbiji treba dati mogućnost da ispunjava uslove dok pregovara ili treba sačekati da se nešto pokaže u konkretnoj saradnji.

"Srbija je prokockala poverenje koje je imala i upravo zbog toga dolazi do razlika u stavovima pojedinih zemalja", kaže ona.

"Unija shvata težinu trenutka u kojem se Srbija nalazi i spremna je da pomogne, ali nije spremna da se direktno uključi u kampanju jer se do izbora ne bi moglo puno postići - približavamo se Božiću, posle toga dolaze praznici u Srbiji, tako da je sve usmereno na postizborno vreme", kaže ona.

Đilasova misli da je moguće da se pregovori obnove bez izručenja haških optuženika, ukoliko dođe do obnove poverenja i jasnog signala da Vlada na tome radi, a to je ipak izvesnije kada se formira nova vlada nego u ovom trenutku.

"Očekuje se odlučna Vlada"

Bivši ministar spoljnih poslova Jugoslavije Goran Svilanović smatra da je izvesnije da će pregovori o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom biti nastavljeni posle izbora, ali da nova vlada, a ceni se da će je formirati demokratski blok, mora da ispuni obećanje da će uhapsiti Ratka Mladića.

"Kada bude formirana ta vlada, oni će očekivati odlučnu vladu, koja će konačno biti jedinstvena u pogledu saradnje s Haškim tribunalom, ali i vladu koja će biti odlučna kada je reč o nastavku pregovora o Kosovu, vladu koja će nastojati da, čak i kada se ne slaže, bude konstruktivna", kaže Svilanović.

Svilanović je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao kako je moguć nastavak nekog vida pregovora o Kosovu. "Za sada mogu da kažem da Moskva podržava stav Beograda", kaže on.

"Naš je stav da treba učiniti dodatan napor da pregovori budu nastavljeni po formiranju nove vlade ili posle izbora. Čini mi se da kod većine drugih članica Kontakt grupe tog raspoloženja nema, a mislim da ni Ahtisari nije raspoložen za nastavak pregovora. Ne isključujem da se dogodi nešto između pravih pregovora i njihovog okončanja", kaže Svilanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.