Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Što pre nova vlada i parlament

Beograd, Priština -- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Solana kaže da je EU spremna za nastavak razgovora sa Srbijom.

U delegaciji Brisela koja je danas boravila u Beogradu, osim Havijera Solane i šef diplomatije Nemačke, predsedavajuće EU, Frank Valter Štajnmajer, komesar za proširenje EU Oli Ren i Manuel Lobo Antuneš, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Portugalije, buduće predsedavajuće EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je zvaničnicima Evropske unije da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju ali da će Beograd nastaviti da pregovara o predlogu Martija Ahtisarija.

Posle razgovora sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom i portugalskim diplomatom Manuelom Antunešom, Tadić je izjavio da Srbija ne traži odlaganje konsultacija o Ahtisarijevom predlogu već samo da početak bude usaglašen sa unutrašnjim prilikama u zemlji. Evropski zvaničnici jednoglasno preporučili da Srbija što pre izabere novu vladu i nastavi evrointegracije

Četvorica zvaničnika Evropske unije završila su posetu Beogradu porukom koju su više puta tokom dana ponavljali – da je Srbiji mesto u Evropi i da demokratske snage, koje su dobile većinu glasova na izborima, imaju podršku Brisela. Evropski komesar za proširenje Oli Ren preneo je stav da se očekuje formiranje nove vlade sa kojom bi Brisel mogao da nastavi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Na pitanje da li ta vlada mora prethodno da uhapsi Ratka Mladića, rekao je da Brisel očekuje novi početak, da "nova vlada pokaže jasnu spremnost da saradjuje sa Haškim tribunalom, da preduzme konkretne, ubedljive aktivnosti i druge potrebne mere kako bi postigla punu saradnju, što bi trebalo da dovede do hapšenja svih preostalih optuženika".

"Kada se to dogodi, Evropska unija biće spremna da razmotri nastavak pregovora. Puna saradnja sa Hagom biće neophodan uslov za završetak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Ren."

Predsednik Srbije rekao je da blokadu Srbije smatra kontraproduktivnom, a na pitanje da li bi kooperativnost Beograda u pregovorima o statusu Kosova mogla postati novi uslov za nastavak pregovora o pridruživanju EU, Tadić je kratko odgovorio da su to dva odvojena procesa.

Predsednik Srbije rekao je evropskim zvaničnicima da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva kao i da Beograd neće opstruirati konsultacije o predlogu Martija Ahtisarija. On je dodao da srpska strana ne traži odlaganje pregovora već samo da se nastavak usaglasi sa formiranjem skupštine i pregovaračkog tima, što je, ocenio je, tehničko a ne političko pitanje. Evropski zvaničnici nisu želeli da se upuštaju u predvidjanja o konačnom statusu Kosova. Umesto toga je rečeno da se nadaju da je ahtisarijev predlog osnova za iskren dijalog koji ce dovesti do kompromisa.

Šef diplomatije Nemačke, koja predsedava Unijom, Frank-Valter Štajnmajer pozdravio je to što su na izborima demokratske stranke osvojile ubedljivu većinu, ali je dodao da to "nosi i odredjenu odgovornost".

On je rekao da se nada da će demokratske i ekonomske reforme u Srbiji biti nastavljene i dodao da mu je veoma drago što su mu svi sagovornici u Srbiji potvrdili da su spremni da to učine.

Koštunica je govorio o aktivnostima Vlade Srbije i posebno ukazao na zakonodavne i ustavne reforme, uspostavljanje ekonomske stabilnosti, privredni rast i investicije kao i na druge napore da se država približi standardima EU.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle susreta sa zvaničnicima EU, da kompromis između Beograda i Prištine nije moguće postići ukoliko se u pregovrima o budućem statusu Kosova ne bude poštovale Povelja UN i teritorijalna celovitost Srbije.

"Grdna je zabluda da rešenje u kojem se neće poštovati povelja UN može da bude izolovan slučaj koji neće uticati na druge zemlje", rekao je Koštunica.

Solana u Prištini

Havijer Solana je danas ranije boravio u Prištini, a njegova glavna poruka zvaničnicima i građanima Kosova je da moraju biti odgovorni u situaciji kroz koju prolazi pregovarački proces za određivanje budućeg statusa.

On je rekao da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari treba da odluči o eventualnom odlaganju pregovora o statusu Kosova.

"Nije moj zadatak da odlučim kako će se nastaviti konsultacije u narednim danima i koliko će trajati. Ono što ja želim je da u konsultacije budu uključeni i Priština i Beograd i znam da će predsednik Ahtisari biti angažovan na ovom pitanju", rekao je visoki predstavnik EU posle susreta sa kosovskim pregovaračkim timom.

Prema rečima Solane, EU će sarađivati sa Ahtisarijem u rešavanju statusa Kosova: "Kosovo je ušlo u fazu pisanja poslednje stranice dosadašnje istorije i ispisivanja prve stranice nove istorije. U tom smislu EU u potpunosti podržava predlog Ahtisarija".

On je rekao da je članovima pregovaračke ekipe Prištine preneo da će od sada ceo proces zavisiti od njih.

Iz izlaganja novinarima je jasno da je glavni cilj Solanine neočekivane posete Kosovu pred njegovo putovanje za Beograd bio upućivanje poruke da sve još nije završeno, kao i da kosovska strana mora da nastavi da sarađuje i doprinosi što uspešnijem okončanju pregovaračkog procesa.

"Vi možete da računate na dalje angažovanje Evropske unije na Kosovu na političkom, ekonomskom, institucionalnom i sigurnosnom planu. Ali, ono što ja očekujem od vas je odgovornost, mir i naporan rad ", rekao je Solana.

Član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović izjavio je da su lideri kosovskih Srba danas u Prištini visokom predstavniku Evropske unije Havijeru Solani detaljno izneli nezadovoljstvo predlogom za rešenje budućeg statusa Kosova: "Naglasili smo da Srbi nisu nacionalna manjina, nego narod, i da ne prihvataju da njihova nacionalna prava Ahtisarijevim predlogom budu umanjena u odnosu na 1999."

Menjanje granica nije kompromis

Ako se protivno volji međunarodno priznate države Srbije menjaju njene Poveljom UN zagarantovane granice i na njenoj teritoriji stvara druga drzava, onda takvo rešenje nije kompromisno, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Drašković evropskim zvaničnicima u Beogradu.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, budući status Kosova i evropska perspektiva Srbije bile su glavne teme razgovora Vuka Draškovića sa čelnicima EU - Havijerom Solanom, Frankom-Valterom Štajnmajerom, Olijem Renom i Manuelom Lobom Antunešom.

"Nismo, međutim, daleko od kompromisa i od evropske stabilnosti i perspektive celog regiona, ukoliko se iz dokumenta gospodina Martija Ahtisarija uklone odredbe o rušenju teritorijalnog intergriteta države Srbije", dodao je Drašković, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.