Izvor: B92, 17.Mar.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU, SE i UN o neredima u Mitrovici

Njujork, Ljubljana -- Današnje nasilje u Kosovskoj Mitrovici osudile Evropska unija, generalni sekretari UN-a i SE Ki-Mun Ban i Teri Dejvis.

Slovenačko predsedništvo Evropske unije osudilo je današnje nasilje u Kosovskoj Mitrovici, podržavši zalaganje Misije Ujedinjenih nacija i međunarodnih snaga u pokrajini za povratak redu i miru.

Ukazano je, takođe, da sve međunarodne snage, treba da ispunjavaju svoj mandat u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to na celom prostoru Kosova, uključujući i njegov severni deo, prenela je slovenačka nacionalna novinska agencija STA.

Predsedništvo je naglasilo da je multietničko Kosovo moguće samo uz saradnju svih zajednica i poštovanje načela pravne države i demokratije.

Zabrinutost zbog današnjih događaja u Kosovskoj Mitrovici, su izrazili i Evropska komisija i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je večeras U Njujorku nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice i napade na policiju UN i međunarodne snage u pokrajini koji su ranije danas nasilno ušli u sud u tom gradu.

"Generalni sekretar osuđuje žestoke napade na pripadnike policije UNMIK (Misije UN na Kosovu i Metohiji) i Kfora", izjavila je portparol generalnog sekretara Mišel Montas u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

"On zahteva od svih zajednica da pokažu smirenost i uzdržanost i naglašava potrebu da se uspostavi konstruktivan dijalog kako bi bila rešena situacija", rekla je Montas, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, osudio je današnje nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice i izrazio povodom toga duboku zabrinutost.

"Duboko sam zabrinut zbog nasilja koje je eskaliralo u severnom delu Kosovske Mitrovice, tokom vikenda i jutros. Napadi na pripadnike UNMIK policije i KFOR, koji su samo obavljali svoju dužnost, utvrđenu prema rezoluciji Ujedinjenih nacija, potpuno su neprihvatljivi", naglasio je Dejvis, u saopštenju iz Strazbura dostavljenom Tanjugu.

Potpredsednik italijanske vlade i ministar inostranih poslova Italije, Masimo D'Alema, pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da izbegnu bilo kakav oblik nasilja i prihvate poziv na razgovor koji su uputili predstavnici Ujedinjenih nacija na terenu, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Ministar D'Alema je istovremeno pozvao i vlasti u Beogradu da iskoriste svoj uticaj na kosovske Srbe, kako bi se oni ponašali "odgovorno i miroljubivo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.