Izvor: B92, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Posebna pažnja Balkanu

Beograd -- Nemačka, Portugalija i Slovenija će kao predsedavajuće EU u idućih godinu i po dana posebnu pažnju posvetiti Balkanu.

Kako se navodi u strategiji koju je Nemačka, kao predsedavajuća EU u prvih šest meseci 2007, pripremila zajedno s potonjim predsedavajućima Uniji, Portugalijom i Slovenijom, posebna pažnja će biti posvećena podršci i učvršćenju procesa pridruživanja za zapadni Balkan, "sa ciljem da se evropska perspektiva tamošnjih zemalja učini mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opipljivijom".

"Ključni izazov u tom razdoblju će biti okončanje pregovora o statusu Kosova i sprovođenje rešenja za status, uključujući buduću ulogu i prisustvo EU na Kosovu", navodi se u strategiji.

U tom dokumentu, u koji je imala uvida agencija Beta, dodaje se da se "planira međunarodna donatorska konferencija za Kosovo, kao i Forum zapadnog Balkana, na ministarskom nivou".

U "Programu osamnaestomesečnog nemačkog, portugalskog i slovenačkog predsedavanja EU", navodi se da će vrlo pažljivo biti praćeno kako svaka od zapadnobalkanskih zemalja napreduje u ispunjavanju uslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

Cilj njihovog delovanja jeste i da se "okončaju pregovori o sporazumu o pridruživanju sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, a pregovori sa Srbijom će biti nastavljeni čim se uspostavi puna saradnja s Haškim sudom".

A, kako je napomenuto, "sve dok sve zemlje Evropske unije ne budu ratifikovale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Albanijom, ostaće na snazi prelazni sporazum" o odnosima Evropske unije s tom zemljom.

"Sve zavisi od rezultata izbora"

Švedska će se prva založiti za nastavak pregovora Srbije i Evropske unije, ako nova srpska vlada bude proevropska, rekao je Karl Bilt.

"Sve zavisi od rezultata izbora u Srbiji, jer postoji potreba da Vlada u Beogradu zauzme vrlo ozbiljne pozicije. Ako tako bude, mi ćemo moći vrlo brzo da reagujemo i nastavimo pregovore", rekao je šef švedske diplomatije Karl Bilt za Večernje novosti. On je pojasnio da pod zauzimanjem "ozbiljnih pozicija" misli na saradnju sa Haškim sudom.

Na pitanje da li bi pobeda proevropskih snaga bila dovoljna za nastavak pregovora Srbije i EU, švedski ministar je rekao da se nada da će tako biti.

"Na izborima odlučuju građani Srbije, a ne EU. Reći ću vam i više: ako nova vlada u Beogradu bude bila dovoljno proevropska i demokratska, ja neću morati ni da se borim za nastavak pregovora sa Srbijom. Takvoj Srbiji će svi hteti da pomognu", rekao je Bilt.

On je kazao da se nada da će Srbija snažan, pozitivan signal dobiti već na sledećem Savetu ministara Evropske unije: "Mi ćemo držati otvorena vrata za Srbiju, tako da samo od nje zavisi brzina njenog hoda ka Evropskoj uniji."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.