EU: Podrška evropskom putu Srbije

Izvor: B92, 21.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Podrška evropskom putu Srbije

Brisel, Ljubljana -- Lideri EU zaključili su da bi Srbija mogla da ubrza put ka Uniji, uključujući i dobijanje statusa kandidata i podržali rekonfiguraciju misije UN na Kosovu.

Šefovi država i vlada zemalja članica Unije, na kraju dvodnevnog samita u Briselu, usvojili su i zaključke u kojima su izrazili nadu da će uskoro biti formirana nova vlada u Beogradu sa jasnom evropskom agendom.

U obrazloženju jasnog stava da se može ubrzati pridruživanje i davanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, šefovi država ili vlada evropske dvadesetsedmorice stavljaju do znanja da je to ostvarljivo čim se ispune uslovi u saglasnosti sa zaključcima zasedanja šefova EU od 29. aprila.

Tada je zaključeno da za stupanje na snagu privremenog trgovinskog sporazuma EU-Srbija i ratifikaciju SSP-a u parlamentima zemalja Unije Savet ministara treba prethodno oceniti da Vlada Srbije čini sve moguće napore da se uhapse i izruče haški optuženici.

U zaključcima aprilskog zasedanja je precizirano da je to suštinski element sporazuma EU-Srbija i to je bio kompromis.

Kako je tada objašnjeno, koji je omogućio da Holandija povuče zahtev da za stupanje na snagu sporazuma prethodno optuženi Ratko Mladić mora biti u zatvoru Haškog tribunala.

Ističući podršku ulasku država Zapadnog Balkana u članstvo Unije, evropski lideri su naznačili da zemlje tog regiona mogu svaka po sopstvenim zaslugama dobiti status kandidata za članstvo tako što će ostvariti postojan napredak u ekonomskim i političkim reformama i ispunjavanju neophodnih uslova i zahteva.

Lideri EU raspravljali su juče i o neuspelom referendumu u Irskoj o ratifikaciji Lisabonskog ugovora o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Janša: Balkan ima perspektivu

Janez Janša (B92)

Evropski savet, uz punu podršku članova, potvrdio je evropsku perspektivu zapadnog Balkana, ali i vodeću ulogu EU na Kosovu.

Evropski savet je, na zasedanju u Briselu, potvrdio punu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, a državama te regije su lideri EU dali i neke preporuke u vezi sa približavanjem njihovih država EU.

"Slovenačko predsedništvo se sve vreme zalagalo za jaku evrpopsku perspektivu država zapadnog Balkana, koja je neophodna za mir i stabilnost te regije. Zato me raduje da smo danas potvrdili važna dostignuća u konkretizaciji evropske perspektive", izjavio je, u petak, predsednik Evropskog saveta i slovenački premijer, Janez Janša.

On je dodao da je u regiji, tokom poslednjih šest meseci napravljen veliki korak napred, na šta je slovenačko predsedništvo EU posebno ponosno - u svim državama su potpisani Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju.

Istovremeno Evropski savet je potvrdio da je proces stabilizacije i pridruživanja okvir za približavanje zapadnog Balkana EU.

"Zaključili smo mrežu SSP-a, potpisima sa Srbijom i BiH, a danas smo potvrdili i mere za olakšavanje kontakata među ljudima, na primer početak dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i BiH", rekao je Janša.

Slovenački premijer je istakao da je tokom poslednjih meseci došlo i do važnih inicijativa u različitim oblastima, koja će državama te regije pomoći da poboljšaju saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, ojačaju naučnu saradnju, a studentima će približiti mogućnost obrazovanja u EU, ali i da je istovremeno bio potvrđen i okvir, koji će omogućiti pregledniju i efikasniju pomoć regiji.

Kako saopštava slovenačko predsedništvo EU, po pitanju Kosova, Evropski savet je ponovo naglasio da će EU igrati vodeću ulogu u obezbeđivanju njegove stabilnosti, između ostalog i misijom Euleks i radom posebnog predstavnika EU na Kosovu.

"Posebno smo pozdravili izveštaj generalnog sekretara Ki Mun Bana, povodom rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. Sada će Euleks moći da odigra važnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti Kosova. Priprema se i donatorska konferencija za pomoć privrednom razvoju Kosova", rekao je slovenački premijer, Janez Janša.

Lideri EU su u petak odlučili i da bi Makedonija mogla da napravi nove korake u približavanju EU do kraja ove godine, ukoliko bude ispunila uslove koje joj je postavio Evropski savet 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.