Izvor: Blic, 04.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Pobedom na izborima Tadić uvodi Srbiju u Evropu

Slovenačko predsedništvo Evropske unije čestitalo je Borisu Tadić ponovni izbor na mesto predsednika Srbije i izrazilo očekivanje da će to dovesti do ubrzanja napretka Srbije na putu ka EU, uključujući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji će dovesti do dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji.



"Predsedništvo (EU) pozdravlja činjenicu da je srpski narod potvrdio svoju podršku demokratskom i evropskom putu svoje zemlje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ističe se u u saopštenju. Slovenačko predsedništvo je posebno čestitalo građanima Srbije na "visokoj izlaznosti" na izborima, koji su ocenjeni kao "fer i slobodni". "Predsedništvo EU čestita predsedniku Tadiću na ponovnom izboru za drugi mandat "i ponavlja privrženost evropskoj perspektivi Srbije, koju je nedavno izrazio Savet ministara u pozivu da se potpiše 'Politički sporazum o saradnji’ sa Srbijom. Srbija igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu i narod Srbije je deo evropske porodice" EU želi da produbi svoj odnos sa Srbijom, i da ubrza svoj napredak ka EU, uključujući i pitanje statusa kandidata", ističe slovenačko predsedništvo.

Predsedništvo EU "ohrabruje Srbiju da odlučno primeni neophodne reforme koje bi unapredile proces stabilizacije i pridruživanja "u tom pogledu ono takođe naglašava ključni značaj postizanja pune saradnje s Haškim tribunalom".

"Predsedništvo izražava svoje uverenje da će ponovni izbor predsednika Tadića ubrzati napredak Srbije na putu ka EU, uključujući potpisivanje SSP, koje bi otvorio put ka dobijanju statusa kandidata u bliskoj budućnosti", dodaje se u saopštenju.

Vordsvort: Srbija izabrala put evropske integracije

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort večeras je u izjavi Tanjugu izrazio zadovoljstvo zbog visokog odziva birača na izborima za predsednika Srbije i činjenice da su se građani opredelili za put evropskih integracija.

"Veoma smo zadovoljni što su građani Srbije danas izabrali put integracije u Evropsku uniju" izjavio je Vordsvort Tanjugu, podsećajući da je Boris Tadić u predizbornoj kampanji i sam rekao da su današnji izbori "referendum o tome kuda Srbija želi da ide".

"Mi ćemo nastaviti da radimo sa Srbijom na unapređenju tog procesa", rekao je Vordsvort.

Ambasador Velike Britanije je takođe ocenio da je visok odziv birača na biralištima "veoma pozitivan znak, koji pokazuje da je demokratija uhvatila čvrste korene u Srbiji".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Evropska unija čestitala Tadiću

Izvor: B92, 04.Feb.2008

Brisel -- Predsedništvo Evropske unije čestitalo je Borisu Tadiću na ponovnom izboru za predsednika Srbije...Predsedništvo Unije je uvereno da će to "pospešiti napredak Srbije na putu u EU, uključujući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi utro put za to da (Srbija)...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.