Izvor: B92, 10.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Pitanje nestalih važno za standarde za Kosovo

Brisel -- Zvaničnici Evropske unije istakli su u sredu istakli da dijalog Beograda i Prištine, naročito o osetljivom pitanju nestalih lica, ima veliki značaj za sprovođenje demokratskih standarda koji se traže od Kosova. Funkcioneri u Evropskoj komisiji i Savetu ministara EU su, istovremeno, naglasili da preporuke za dalju saradnju sa zemljama zapadnog Balkana, koje će EU ovog meseca utvrditi u vidu "evropskog partnerstva", ni na koji način ne dovode u pitanje Rezoluciju 1244 i ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu unapred uticati na utvrđivanje budućeg statusa pokrajine.

Stavka o uvođenju "evropskog partnerstva", a to znači zaključaka i preporuka šta na Kosovu treba učiniti da se sprovedu standardi i da se pokrajina ekonomski i pravno približi Evropi, sadržani su u nedavno donetom dokumentu o jačanju uloge EU na Kosovu. Visoki predstavnik EU Havijer Solana je zbog toga posetio Prištinu i, kako su Beti preneli njegovi saradnici, ključni cilj te posete bio je da se predoči hitnost zadatka da se u pokrajini dostignu standardi demokratskog društva.

Zvaničnici koji su pratili Solanu tokom posete Kosovu, preneli su da je on izrazio veliku zabrinutost što kosovski parlament još nije doneo mnoge zakone za sprovođenje standarada i upozorio da, ako se tako nastavi, međunarodna zajednica neće moći da polovinom 2005. obavi procenu da li su standardi dostignuti. "Visoki predstavnik EU je", kako je rečeno, "veoma osetljiv na pitanje bezbednosti, budući da je stabilnost i stabilizacija Kosova od presudne važnosti za stvaranje uslova koji bi u 2005. godini omogućili pokretanje rasprave o budućnosti i položaju pokrajine".

Solana je u razgovoru sa srpskim vođama snažno predočio potrebu da srpska zajednica i njeni prvaci učestvuju u procesu sprovođenja standarda, upozorivši na "još mučnije" posledice ako se to ne učinii. Zbog srpskih primedbi na dokument za sprovođenje standarda, Solana je predstavnicima Srba pokušao da objasni suštinu tog procesa, naglasivši da Rezolucija 1244 ostaje temeljni pravni dokument za sve što se sprovodi, uključujući standarde. Solana je pružio uveravanja da je to nepromenjen stav EU, čija je politika da se najpre moraju sprovesti standardi, a tek potom početi razgovori o budućem statusu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.