Izvor: B92, 02.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nema sprovođenja standarda

Brisel, Priština -- U EU vlada velika zabrinutost zbog nesprovođenja standarda na Kosovu, a posebno kad je reč o povratku Srba i decentralizaciji.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da je takva zabrinutost vidno uočljiva posle nedavnog razgovora specijalnog medjunarodnog izaslanika za procenu sprovodjenja standarda u pokrajini Kaja Eidea i Kontakt grupe.

Zaključak da se standardi ne samo ne sprovode, već i da u vođstvu i vlastima kosovskih Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema političke volje da se to ostvari. Prema ovim izvorima, zvaničnici u EU smatraju da bi pritisak, pre svega Amerike, mogao uticati na to da pregovori o statusu Kosova počnu već na jesen, ali upozoravaju da je veoma sumorna vizija razvoja u pokrajini ako se to učini, a u međuvremenu nikakav napredak ne bude ostvaren, ne samo kada je u pitanju masovniji i bezbedan povratak Srba i decentralizacija kao garant tog procesa, već i opšte stanje institucija vlasti.

Jedina svetla tačka u analizama Eidea i Kontakt-grupe jeste ono što se čini u okviru grupe za nestala lica.

Na temelju zaključaka o razgovorima Eidea sa Kontakt-grupom u Londonu, ocena je da je situacija još gora nego pre godinu dana, a pretnje nasiljem nekih albanskih krugova izazivaju priličnu uzrujanost međunarodnih činilaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.