Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nema novih elemenata

Brisel -- EU odlaže raspravu o Zapadnom Balkanu jer "nema nikakvih novih elemenata i razvoja" u obnovi pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U pripremama za sutrašnje zasedanje šefova diplomatija EU u Luksemburgu ocenjeno je da raspravu o Zapadnom Balkanu treba pomeriti za maj. Odlučeno je da se ne razmatraju ni prilike u Srbiji, "budući da nema nikakvih novih elemenata i razvoja" u vezi s mogućom obnovom pregovora o pridruživanju EU-Srbija, rekli su zvaničnici Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisije u Briselu.

Jedan visoki diplomata EU je Beti preneo ocenu da bi ipak u Srbiji trebalo pre očekivati formiranje nove vlade nego raspisivanje novih izbora, pošto 15. maja istekne rok za formiranje vlade.

EU od nove srpske vlade očekuje da iskaže političku rešenost, postavi nove nadležne, sposobne i ovlašćene ministre i funkcionere koji će učiniti opipljive korake ka uspostavljanju pune saradnje s Hašim sudom.

Tada će, kako je predočeno, odmah moći da se obnove pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, koji otvaraju put i pregovorima Beograda o članstvu u EU.

"Ubeđivanje" Lavrova

Ministarska "trojka" Evropske unije će se sutra u Luksemburgu sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Predsedavajući Saveta ministara i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, visoki predstavnik za bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren će nastojati da Moskvu ubede kako ona treba u Savetu bezbednosti UN da podrži plan Martija Ahtisarija o Kosovu, uz moguće usaglašavanje dodatnih garancija za Srbe.

EU smatra da je to ipak najbolji način da se stabilizuje region, kao i da se Srbija i Kosovo usmere ka evropskim strukturama kroz miran razvoj, saznaje Beta iz diplomatskih izvora u Briselu.

Brisel će Lavrovu predstaviti "rešenost da svojom pripremljenom misijom na Kosovu zajamči i delovanje pravne države", jer će imati i svoje sudije, tužioce, kao i blizu 500 žandarmerijsko-karabinjerskih snaga iz Francuske, Italije, Poljske i Rumunije.

Evropski zvaničnici su ponovili da bi "za sve strane štetno odlaganje rešenja statusa Kosova" moglo izazvati mnogo jaču zategnutost, pa i nasilje na Kosovu.

Moskva je, međutim, u petak ponovo stavila do znanja da su pretnje nasiljem "ucena". Ruski je stav da je besmisleno tvrditi da su NATO trupe rešene i moćne da spreče bilo kakvo nasilje, a da se istovremeno tvrdi da će nasilja biti ako nema nezavisnosti.

Međunarodni diplomatski izvori u Briselu, istovremeno, ocenjuju da će Lavrov ponovo preneti odlučan stav Moskve da bilo kakvo rešenje za status Kosova mora značiti saglasnost Srbije, poštovanje njenog suvereniteta, i da su nužni dodatni pregovori i o statusu, a ne samo o decentralizaciji i "tehničkim pitanjima".

Moskva traži odgovor i na pitanje zašto je Ahtisari svoje posredovanje sveo samo na "tehničke pregovore", a ne i na sam status, već je on sam izradio predlog o "nadziranoj nezavisnosti".

Lavrov, kako se procenjuje, od "trojke" EU očekuje i odgovor na to šta znače pretnje jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova, ako ne bude saglasnosti u Savetu bezbednosti UN, i šta to znači za Srbiju i njene evropske perpspektive, Kosovo, region i međunarodne odnose.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.