EU: Jača borba protiv kriminala

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Jača borba protiv kriminala

Brisel -- EU tražiće na skupu u Briselu jačanje saradnje sa državama zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

To piše u zaključcima o "Saradnji sa zapadnobalkanskim zemljama u suzbijanju organizovanog kriminala i terorizma", koje sutra u Briselu treba da usvoji Savet ministara EU bez rasprave. U nacrtu tog dokumenta, u koji je imala uvid agencija Beta, traži se saradnja posebno u nadzoru eksploziva i oružja, i "kriminala povezanog sa drogom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posredne logističke podrške terorizmu".

To je, piše u nacrtu zaključaka, nužno jer su države zapadnog Balkana "neposredni geografski susedi EU i imaju perspektivu ulaska u članstvo, čime su povlašćene u odnosima s Evropskom unijom".

Takođe se navodi da je organizovani kriminal i dalje uzrok ozbiljne zabrinutosti, da "područje zapadnog Balkana predstavlja jedan od glavnih puteva droge iz Azije u Evropsku uniju" i da se "smatra da je zapadni Balkan izvorište krijumčarenja oružja".

Konstatuje se da su smanjeni neki vidovi kriminala, posebno u trgovini ljudima i oružjem, i da su vlasti država zapadnog Balkana "napredovale na polju sloboda, bezbednosti i pravde, posebno u jačanju upravljanja granicama, prekograničnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala".

Vlasti zemalja članica EU, agencija Europol i strukture u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Unije pozvane su, zato, da sa vlastima država zapadnog Balkana osnaže saradnju u nadzoru i predupređivanju upotrebe oružja poreklom sa tog područja, i u suzbijanju "radikalizacije i regrutovanja u regionu" za organizovani kriminal i terorizam.

U dokumentu koji su usaglasili stalni predstavnici članica EU napominje se da "ekstremisti na zapadnom Balkanu trenutno ne predstavljaju neposrednu terorističku pretnju Evropskoj uniji, a strukturne veze između grupa organizovanog kriminala i terorističkih mreža u zemljama zapadnog Balkana dosad nisu ustanovljene".

Upozorava se, međutim, da su grupe organizovanog kriminala sa zapadnog Balkana upletene u niz ozbiljnih zločina u tesnoj saradnji sa srodnim strukturama međunarodnog kriminala.

U nacrtu zaključaka o nužnosti jače saradnje EU i država regiona predočava se važnost jačanja zaštite od terorizma u regionu zapadnog Balkana, sprečavanje radikalizacije, ograničavanja ilegalnog pristupa eksplozivu i oružju, smanjivanja potencijalne povezanosti između organizovanog kriminala i terorizma u regionu.

Nužnost pojačanje saradnje obrazlaže se činjenicom da potpisani sporazumi Evropske unije i zemalja regiona o stabilizaciji i pridruživanju nalažu "prioritetne reforme i akcije na poljima sloboda, bezbednosti i pravde, da bi te zemlje mogle da idu brže ka EU".

Prema pripremljenim zaključcima, mora se imati na umu da su suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, ilegalne imigracije i terorizma prioriteti u odnosima EU i suseda u okruženju, budući da to ima uzajamne posledice po bezbednost unutar Unije i susednih zemalja.

Ovaj dokument bi, iako to nije neposredan okvir njihovog delovanja, trebalo sutra da usvoje ministri finansija i ekonomije EU jer takve odluke i zaključke mogu automatski donositi ministri bilo kojeg resora koji se sastaju u svojstvu Saveta ministara Unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.