EU: Incku produžen mandat, Fejtu verovatno u četvrtak

Izvor: Blic, 22.Feb.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Incku produžen mandat, Fejtu verovatno u četvrtak

Šefovi diplomatije EU danas su u Briselu produžili mandate većini specijalnih izaslanika Unije u svetu, uključujući Valentina Icka, koji je njen izaslanik u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova Unije u četvrtak produžiti i šestomesečni mandat specijalnom izaslaniku na Kosovu Piteru Fejtu, koji je tamo istovremeno međunarodni civilni predstavnik.

Kako su zvaničnici na ministarskom zasedanju u Briselu objasnili, razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomeranja odluke o produžetku mandata Fejtu je tehničke prirode, i u suštini nema nikakvih političkih smetnji da on i dalje bude predstavnik evropske dvadesetsedmorice na Kosovu.

Novinari su tim povodom zamolili slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka da razjasni u kojoj meri je moguće da Fejt kao nosilac funkcija predstavnika EU i međunarodnog civilnog predstavnika sprovodi svoj plan o severu Kosova.

Lajčak je rekao da je to "konstrukcija koju je prihvatila međunarodna zajednica" i dodao: "Mislim da jeste moguće da jedan predstavnik upražnjava oba mandata".

Prema Lajčakovim rečima, bitno je da ta dva mandata nisu u sukobu.

"O planu za sever Kosova ne želim da se izjašnjavam, jer ne znam da li taj plan uopšte postoji, i koliko tu ima 'autorizacije'. Sigurno je da nikad o njemu nije raspravljano, a još manje da je taj plan odobren ili prihvaćen na nivou evropskih institucija", izjavio je Lajčak.

Šefovi diplomatije Unije danas su produžili mandate specijalnim izaslanicima za Bliski istok, južni Kavakaz, srednju Aziju, Bosnu i Hercegovinu i Sudan, a u četvrtak će na dnevnom redu biti predstavnici za Kosovo, područje afričkih Velikih jezera i Avganistan.

O mandatu specijalnog izaslanika za Makedoniju će reči biti u martu.

Mandat svim specijalnim izaslanicima EU u svetu načelno traje do 31. avgusta, ali u međuvremenu može doći do promena, kada bude ustanovljena i bude proradila Evropska služba za spoljno delovanje, odnosno nova evropska diplomatija pod vođstvom visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.