Izvor: B92, 01.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU-Beograd, najhladnije nakon 2000.

Beograd -- Jelica Minić kaže da je demarš Saveta ministara EU povodom incidenata u Beogradu oštro upozorenje za vlasti Srbije.

Evropska unija uputila je juče demarš Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, zbog napada na strane ambasade i kontrolne punktove, za šta, navodi se u protestu, odgovornost snose i pojedini ministri, zbog "zapaljive" retorike koja je podstakla nerede. Članica Spoljnopolitičkog saveta Jelica Minić ocenila je za B92 da je protest zemalja EU veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oštar.

"Mislim da u istoriji naših odnosa sa EU, od demokratskih promena 2000. godine do danas, nije bilo oštrije poruke od ove koju smo sada dobili. Percepcija je takva da su delovi vlasti u Srbiji delovali da jedno nezadovoljstvo javnosti bude još izraženije, a posledica toga je jedno nasilno delovanje određenih grupa. Razumljivo je da je takva percepcija o Srbiji na osnovu ovog demarša uočljiva", kaže Minićeva.

Minićeva je kazala i da bi Srbija morala da uputi neki odgovor na protest Evropske unije, ali i da, pre svega, zadrži dobre odnose sa Briselom.

"Dugoročno to je veoma bitno i za političku stabilnost Srbije, i za bebednost Srbije. Ne bi se trebalo igrati daljeg kvarenja odnosa sa EU, jer pre ili kasnije ti odnosi se moraju normalizovati, Srbija zavisi ekonomski, pa i politički od Evropske unije u velikoj meri", kaže ona.

U demaršu Unije izražena je i zabrinutost zbog pritiska kome su izloženi neki mediji i nevladine organizacije u Srbiji, ali je i ponovljeno da je Evropska unija spremna da radi zajedno sa Srbijom na njenoj budućnosti u evropskoj porodici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.