Izvor: B92, 11.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Akcioni plan dobra osnova za dalje zbližavanje

Brisel -- Evropska komisija je zaključila da najnovijim merama poboljšani Akcioni plan Srbije i Crne Gore "vrlo verovatno" može biti osnova za izradu "studije o izvodljivosti" za dalje približavanje SCG Evropskoj uniji, rekao je u petak Beti jedan zvaničnik Evropske komisije u Briselu. Taj izvor je kazao da je za to bilo nužno da se najpre usvoji Ustavna povelja "da bi EU i Evropska komisija znali sa kakvom državom ulaze u poslove". Takođe, bilo je nužno da se utvrdi Akcioni plan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usaglašavanja ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore da bi se "dobila potvrda rešenosti Srbije i Crne Gore da imaju zajednički ekonomski sistem".

Prema rečima tog funkcionera, moguće je, ali ne i sasvim izvesno da šefovi diplomatija EU, na zasedanju kroz deset dana, Evropskoj komisiji nalože izradu "studije o izvodljivosti" za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG s evropskom petnaestoricom. Zvaničnik Komisije, angažovan na saradnji sa SCG, je želeo da "jasno predoči" da će Akcioni plan biti krajnje temeljno razmatran i ocenjen u okviru priprema za izradu "studije o izvodljivosti", "zato što je to ključni instrument ekonomske politike za koji se mora utvrditi da je funkcionalan".

Evropski zvaničnik je objasnio da su i poslednji krupniji nedostataci u Akcionom planu praktično otklonjeni dogovorom predstavnika Evropske komisije i vlada u Beogradu i Podgorici da se osnaži mehanizam rešavanja sporova u okviru zajedničke carinske uprave i unutar ustanova cele državne zajednice. To je postignuto i odlukom da se 56 "strateških" poljoprivrednih proizvoda, takođe, uklope u usaglašavanje carinskih stopa.

Prema njegovim rečima, u razgovorima koje je delegacija Evropske komisije u junu i početkom jula vodila sa zvaničnicima Beograda i Podgorice, je "ostvaren veliki napredak i vrlo smo blizu konačnog uobličenja Akcionog plana, kao dovoljne osnove za izradu 'studije o izvodljivosti' za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji... Ali do toga još nismo u potpunosti stigli".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.