EP traži pragmatičan stav Srbije

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP traži pragmatičan stav Srbije

Evropski parlament traži od Srbije da ima pragmatičan stav prema statusu Kosova, mada napominje da priznavanje Kosova nije prihvatljivo za vlasti u Beogradu.

To se navodi u predlogu rezolucije o kojoj je raspravljao Spoljnopolitički odbor parlamenta EU u Briselu. U predlogu rezolucije, koji će biti dopunjen amandmanima i usvojen u junu, navodi se i da je EP "zabrinut" zbog odnosa Srbije s Kosovom i naglašava da su "dobri susedski odnosi bitno merilo za težnje Srbije" i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja regiona za članstvo u EU.

Isto tako se "iskazuje razumevanje za emocionalne posledice onoga što je ostalo iza rata 1999." kao razlog da je za Srbiju zasad neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti Kosova.

Predlog rezolucije je obrazložen i time da je i dalje na snazi rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, mada su 22 zemlje EU priznale, a pet zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova.

Pošto se u rezoluciji traži da "sve zemlje porade na jedinstvenom stavu prema Kosovu", neki španski, rumunski i grčki poslanici su naglašavali da se ne može na posredan način tražiti da zemlje Unije koje nisu priznale Kosovo, to učine zaobilazno.

Ovi poslanici su skrenuli pažnju i na to da se u zahtevima Beogradu za "pragmatičnu saradnju" s Kosovom poštuje međunarodno pravo kao osnov za status Kosova i da se "proevropskoj, demokratskoj vladi u Beogradu" ne može ni u kojem vidu nametati novi uslov, priznavanje samoproglašenja nezavisnosti u Prištini, kao uslov za ulazak u članstvo Evropske unije.

Jedan rumunski poslanik iz redova mađarske manjine je, međutim, podržao stavove da i Rumunija, Slovačka i druge zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine u ime "boljeg zajedničkog delovanja".

Slovenački poslanik Zoran Taler je spomenuo "deportaciju kosovskih Albanaca od strane Miloševićevog režima" 90-ih godina kao uzrok svih zala, a francuski poslanik Arno Danžan je rekao da se mora odati priznanje vlastima u Beogradu da su na proglašavanje nezavisnosti Kosova reagovale pribrano i samo diplomatski, iako je bilo najava haosa i nasilja.

Danžan je ocenio da će dijalog Prištine i Beograda biti jako teško uspostaviti, posebno ako se ima na umu da su srpske vlasti podigle optužnice za zločine protiv celog kosovskog vođstva.

U prvoj verziji rezolucije, koju je izradila izvestilac EP za Kosovo, nemačka poslanica Ulrike Lunaček, ocenjuje se da je u cilju "pragmatičnog pristupa statusu" Kosova dobar korak bilo potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji Beograda s Euleksom i traži se jačanje veza srpskih vlasti i misije EU na Kosovu.

Evropski parlament bi na plenarnom zasedanju trebalo da usvoji konačnu verziju ove rezolucije, u kojoj se "štaviše, poziva Srbija da prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a posebno kad je reč o nedavnoj molbi (Prištine) za prijem u Svetsku zdravstvenu organizaciju".

Takođe se "podvlači da taj sukob ugrožava regionalnu trgovinu i saradnju u okviru (regionalne zone slobodne trgovine) CEFTA, čime se nanosi šteta zemljama tog područja".

Spoljnopolitički odbor EP poziva na "jačanje prekogranične saradnje Srbije i Kosova, posebno u lokalnoj ravni, kad je reč o stvarima bitnim za građane, kao što su prirodne sredina, infrastruktura i trgovina".

Pored ostalog, "toplo pozdravlja veliko učešće kosovskih Srba južno od reke Ibar na poslednjim izborima kao korak ka trajnoj stabilnosti te zemlje" i poziva vlasti u Prištini da finansijski i politički pomognu opštine gde su Srbi došli na vlast, "da bi kosovskim Srbima dokazali korist od prihvatanja države Kosovo".

Predlogom rezolucije se ukazuje na probleme "odsustva vladavine zakona i organizovanog kriminala na severu Kosova".

A pozdravlja se i "valjan napredak" Euleksa na sektorima policije i carine, iako se naglašava da "ta misija mora ubrzati svoje delovanje kako bi konačno dala opipljive rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou, suzbijanju organizovanog kriminala i ratnih zločina".

S tim u vezi se dodaje da "2010. godina mora biti ključna za napredak u ključnim reformama, kao što su bitka protiv korupcije, decentralizacija i reforma državne uprave".

Takođe se traži da Evropska komisija što pre pokrene dijalog s Prištinom o ukidanju viza EU za žitelje Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.