EP: Prekinuti ćutanje o kriminalu

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Prekinuti ćutanje o kriminalu

Strazbur -- U Evropskom parlamentu u Strazburu zaključeno je da se mora prekinuti dugogodišnje ćutanje i imenovati izvestilac o organizovanom kriminalu na Kosovu.

Na zasedanju Evropskog parlamenta u četvrtak dodato je da su glavni šefovi organizovanog kriminala u mnogim ključnim strukturama vlasti i na vodećim položajima.

U četvrtak je u Spoljnopolitičkom odboru EP "iza zatvorenih vrata" u Strazburu saslušano izlaganje izvestioca Saveta Evrope o zločnima i trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organima Srba na Kosovu i u Albaniji, Dika Martija.

Izvestilac je na sastanku zatvorenom za novinare ponovo oštro upozorio da se do istine nikako ne može doći bez ozbiljne međunarodne istrage, a pre svega pouzdanog sistema za zaštitu svedoka, što sada nije moguće obezbediti na Kosovu, rečeno je agenciji Beta iz Spoljnopolitičkog odbora.

Iako su pojedini članovi parlamenta oštro kritikovali izveštaj, jer prema njihovom mišljenju nema dokaza, poslanik italijanskih socijalista u EP Pino Arlaki izjavio je Radio Beogradu da se, prema njegovoj oceni, uprkos razlikama i kritikama koje su izrečene na Martijev račun u EP, većina poslanika složila da je neophodno saznati istinu o trgovini organima i organizovati pravu istragu, što podrazumeva zaštitu svedoka.

Arlaki je najavio da će do kraja meseca zatražiti da se imenuje izvestilac za pitanja nelegalnih aktivnosti na Kosovu.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 25. januara izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kojim se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi. Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika osam je bilo protiv, a 14 uzdržanih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.