Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Uslovi, pa kandidatura Srbije

Brisel -- Srbija će postati kandidatkinja za članstvo u EU čim ispuni tražene uslove, uključujući saradnju s Haškim sudom, kažu u Briselu

To su u Briselu stavili do znanja predstavnici Evropske komisije, odgovarajući tako na pitanje novinara kako se u EU gleda na zahtev premijera Slovenije Janeza Janše da Srbija što pre dobije status kandidatkinje za ulazak u EU.

Evropska komisija je veoma posvećena političkoj budućnosti Zapadnog Balkana i pozdravlja odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovenije da za vreme predsedavanja EU u središte delovanja stavi Zapadni Balkan.

Međutim, portparol Evropske komisije Johanes Lajtenberger je izjavio da Komisija ne sumnja da će Srbija dobiti status kandidatkinje, ali kada ispuni međunarodne obaveze.

"Evropska komisija pozdravlja predlog Slovenije da to pitanje bude uvršćeno na dnevni red. Znate da pregovaramo o Sporazumu sa Srbijom. Rad na tome je napredovao poslednjih meseci, tehnički razgovori su nedavno završeni, tako da sada samo treba da se završi tekst i sve to potpiše", kaže on.

Lajtenberger je, međutim, rekao da je to jedna od etapa i da ima drugih. Nužno je da Srbija uspostavi potpunu saradnju s Haškim sudom kako bi prešla u sledeću fazu na putu ka EU, poručio je portparol Evropske komisije.

On je ukazao i na to da će Evropska komisija u novembru objaviti godišnji izveštaj o reformama i napretku kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, među njima Srbije.

"Ono što je važno, a što je Janša jasno rekao, jesu uslovi vezani za zaključenje Sporazuma. On je rekao da Srbija mora potpuno da sarađuje sa sudom u Hagu", kaže on.

"Procesi evropskih integracija su naravno jedan od koraka koji će bez sumnje dovesti do toga da Srbija dođe do pozicije kandidatkinje, ali će do toga doći tek kada Srbija ispuni sve uslove za učlanjenje u EU", kaže on.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i haška tužiteljka Karla del Ponte nedavno su se dogovorili da uskoro bude sačinjena sveobuhvatna analiza Haškog suda o saradnji Beograda s Tribunalom.

Kacin za liberalizaciju viznog režima

Jelko Kacin (Beta)

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin pozdravio je danas napore za liberalizaciju viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, pored ostalih i za Srbiju.

Uoči sutrašnje sednice Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Kacin je rekao da je "Evropski parlamenta uvek bio zagovornik liberalizacije striktnog viznog režima EU prema državama Zapadnog Balkana".

"Potpuno podržavamo tu inicijativu kao korak do konačnog ukidanja viza u bliskoj budućnosti", rekao je Kacin, koji je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

On smatra da je vizni režima "ugušio socijalni, kulturni, intelektualni i ekonomski razvoj i s time izolovao i osamio stanovnike i dao im osećaj da u Evropskoj uniji nisu poželjni".

Kacin je, takođe, naglasio da je žalosno što vizni režim nije opravdao svoj cilj, jer su kriminalci u svakom slučaju snašli za prelazak granice, dok su građani morali da se suočavaju sa visokim troškovima, nepreglednim redovima pred konzulatima i birokratskim preprekama.

Sprazume o ukidanju viznog režima Evropski parlament će usvojiti na oktobarskoj plenarnoj sednici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.