Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Izmišljene tvrdnje Monda

Strazbur, Pariz, Brisel, Beograd -- Evropska komisija negira da je Oli Ren sklon tome da obnovu pregovora Srbije i EU treba usloviti Kosovom. Koštunica: Neprihvatljivo.

Izvori Evropske komisije tvrde da je potpuno izmišljena informacija da je evropski komesar Oli Ren sklon tome da se obnova pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU "uslovi sudbinom Kosova". Portparolka Olija Rena, Kristina Nađ, izjavila je da evropski komesar za proširenje nije razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti dao bilo kakvu izjavu listu Mond, koji je takve spekulacije izneo.

Podsetimo, takve tvrdnje izneo je francuski list Mond, koji je naveo i da je, u očekivanju izbora u Srbiji, pitanje statusa Kosova izazvalo snažnu evropsku diplomatsku aktivnost. Sudeći prema onome što su prenele domaće agencije, pariski Mond ne pominje izjavu Olija Rena, već samo spekuliše o tom pitanju.

Kristina Nađ podseća da je Ren u ponedeljak grupi novinara "posebno naglasio stav da su pridruživanje Srbije EU i rešavanje statusa Kosova dva potpuno odvojena procesa".

Tom prilikom bio je prisutan i direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, zadužen za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i pitanja Kosova, Pjer Mirel.

"Tada je Oli Ren rekao da se ne mogu sabirati babe i žabe. To su dva totalno suprotna i odvojena pitanja. Uslovi za nastavak pregovora sa Srbijom su poznati", kaže on.

"Očekujemo vrlo jaku političku obavezu za postizanje pune saradnje sa Hagom i očekujemo praktične korake Beograda kako bi bili nastavljeni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", kaže Mirel.

Polt: Pitanje Kosova prepreka ka EU

Najeksplicitinije je status Kosova sa pobedom demokratskih snaga, odnosno ulaskom Srbije u EU, povezao američki ambasador u Beogradu, Majkl Polt.

On je rekao da je pitanje Kosova očigledna prepreka na putu Srbije ka EU, jer EU neće da uveze nerešen konflikt.

Polt je danas na jugu Srbije rekao i da je prerano govoriti o tome da li će Rusija uložiti veto u Savetu bezbednosti u slučaju da jedna strana ne bude zadovoljna rešenjem statusa Kosova.

"Odluka moje vlade i moje države jeste da se rešenje za Kosovo nađe što je ranije moguće ove godine. Mi smo potpuno ubeđeni da će rešenje za status Kosova otvoriti nove horizonte, nove prilike za sve u ovom regionu", kaže on.

"Uopšte se ne slažem sa onima koji tvrde da će rešenje statusa Kosova dovesti do destablizacije regiona, mislim da je upravo suprotno, da je to veoma stabilizirajući faktor", kaže Polt.

Koštunica: Neprihvatljivo

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je neprihvatljiva svaka aluzija da bi rešenje statusa Kosova koje je nepovoljno za Beograd moglo da bude uslov za evropske integracije Srbije.

"To što je bilo aluzija da bi rešenje kosmetskog pitanja, i to na način koji je nepovoljan za Srbiju, moglo biti jedan od uslova ili jedan od načina uslovljavanja daljih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ja sam i predsedniku Baseskuu izneo da je to za Srbiju neprihvatljiv stav", rekao je Koštunica.

"Nijedna zemlja koja je postala članica Evropske unije nije morala prethodno da se odrekne svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili dela svoje teritorije", rekao je Koštunica posle razgovora sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom.

Reljić: Glavni problem - mogućnost sukoba

Da Evropi ne treba nerešen konflikt slaže se i saradnik Instituta za međunarodnu politiku i bezbednost u Berlinu Dušan Reljić, koji za B92 ocenjuje da Evropu najviše zanima mogućnost novih sukoba na prostoru Kosova.

"U ovom trenutku više strahuju od toga da bi albanska strana, nezadovoljna daljim razvojem situacije, mogla da se opredeli za direktne akcije, za demonstracije, koje bi eventualno mogle da dovedu i do sukoba", smatra on.

"Manje strahuju od Srbije, jer Srbija očito nije u stanju da vodi rat, da eskalira politiku, i ne želi, koliko ja vidim, vodeće političke ličnosti u Srbiji ne žele da tim nasilnim sredstvima pokušaju da reše taj problem Kosova", kaže Reljić.

"Samim time, politika se prilagođava većoj opasnosti, a veća opasnost za Evropsku uniju je pre svega taj činilac velikog nezadovoljstva među Albancima, kojima je njihovo rukovodstvo obećalo nezavisnost, i ništa više na Kosovu", kaže on.

Reljić navodi i da, što se tiče izbora u Srbija, Evropa ima i druge brige, odnosno da ne pobedi Srpska radikalna stranka. O tome više u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.