E-parlament uvećava skupštinski aparat

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E-parlament uvećava skupštinski aparat

BEOGRAD - Uprkos krizi i zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda da se broj zaposlenih u državnoj administraciji smanji, od 21. juna Skupština Srbije biće pojačana za devetoro novih službenika, budući da je raspisan konkurs za nova radna mesta u sektoru informacionih tehnologija.

Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović kaže da je u toku realizacija projekta e-parlament koji se radi u saradnji sa OEBS-om i da se zbog toga javila potreba za novim kadrovim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- E-parlament je projekat koji je u Evropi već zaživeo i mi takođe želimo da uvedemo tu novinu koja je racionalna, funkcioalna i koja obezbeđuje efikasniji i jeftiniji rad. Za to su potrebni stručni ljudi i zato je bilo neophodno raspisati javni konkurs - kaže Odalović za "Blic”.

Prema onome što piše u konkursu, skupštinskoj Grupi za razvoj nedostaju šef grupe i savetnik za pravna i organizaciona pitanja i dva analitičara-projektanta informacionog sistema. Sektoru za elektroniku, telekomunikacije i informatiku neophodni su šef odeljenja, inženjer za telekomunikacije i tri tehničara. Devet novih radnih mesta država će morati da plati oko 360 hiljada dinara mesečno.

Ekonomista Saša Đogović kaže da nova radna mesta znače nepotrebne troškove i da je potreba za novim ljudima mogla da bude zadovoljena na drugi način.

- Ako Skupštini nedostaju činovnici određene struke, mogli su iz Vlade, Narodne banke ili drugih državnih institucija i agencija gde postoji višak, da izvrše preraspodelu kadrova. Međutim, u predizbornoj godini ovakvi potezi uopšte nisu čudni - kaže Đogović za "Blic”.

Obavezan interni konkurs

Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija” kaže da je uobičajena praksa da se kadrovi prvo traže u ostalim državnim organima.

- Zakonom je uređeno da se prvo raspisuje interni konkurs na koji se mogu javiti službenici drugih državnih institucija, a ukoliko se na taj način ne popune radna mesta, sledi javni konkurs. Ukoliko u nekom državnom organu postoji višak IT stručnjaka, onda bi preuzimanje bilo ispravno rešenje - kaže Nenadić.

On objašnjava da poreski obveznici imaju pravo da znaju na koji način će se rad Skupštine poboljšati zapošljavanjem tih ljudi.

Generalni sekretar Skupštine odgovara da to nije bilo izvodljivo.

- U drugim državnim organima nije postojao profil koji je nama potreban. Nama treba ceo tim, jer program e-parlament mora biti dostupan svakom poslaniku 24 sata - tvrdi Odalović.

Među ekonomistima ima i onih koji bi novom konkursu i projektu e-parlamenta dali šansu pre nego što počnu da kritikuju.

- Na prvu loptu rekao bih da je svako novo zapošljavanje bespotrebno i da predstavlja bacanje novca i novi pritisak na privredu. Međutim, ja bih iz sve snage podržao IT sektor. To je osnov za novi razvoj i buduća zapošljavanja. Ako želimo da srpsko zakonodavstvo prilagodimo evropskom, onda i nivo efikasnosti skupštine moramo približiti evropskom i zato su informatičari neophodni - kaže Aleksandar Denda, ekonomski analitičar.

Veljko Odalović kaže da su prema aktu sistematizacije u Skupštini planirana 392 radna mesta, i da će sa devet novozaposlenih biti popunjeno tek 345.

- U Srbiji svakog poslanika opslužuje u prosek 1,6 činovnika, i u tom smislu naša zemlja nalazi se na poslednjem mestu u regionu gde je prosek 3,5 činovnika po poslaniku - kaže Odalović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.