Džudžević upozorava na Novi Pazar

Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džudžević upozorava na Novi Pazar

Esad Džudžević (FoNet)

Beograd -- Nadležne službe u Srbiji pojačale aktivnosti na praćenju bezbednosne situacije na području opštine Novi Pazar.

Situacija je za sada mirna i nema znakova narušavanja javnog reda, rekao kaže general policije Mladen Kuribak, i dodao da je za vreme džumi, dnevnih molitvi, pojačano prisustvo policije.

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća i poslanik Esad Džudžević upozorio je danas ministre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije i vera Dragana Jočića i Radomora Naumova da poslednji događaji u Islamskoj zajednici mogu prerasti u sukobe s nesagledivim posledicama.

Džudžević je u odvojenim pismima tražio od Jočića i Naumova da preduzmu sve zakonom predviđene mere kako bi verski službenici i vernici Islamske zajednice Srbije mogli slobodno da obavljaju verske obaveze i obrede.

On je od Jočića tražio da hitno razoruža osobe koje sprečavaju redovno obavljanje verske službe u džamiji Altun-alem i obezbeđenje javnog reda i mira u Novom Pazaru.

U pismu koje je uputio Naumovu, Džudžević traži prestanak finansiranja novopazarske medrese i drugih institucija jer "na grub način krše Ustav, ljudska, manjinska i verska prava građana.

Do novih tenzija između dve opcije u okviru islamske zajednice došlo je pre četiri dana, kada su pripadnici opcije glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića počele građevinske radove u džamiji Alten-alem.

Tenzije su pojačane u sredu, udaljavanjem iz srednje škole internatskog tipa šest učenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.