Džudžević bez vić

Izvor: RTV Pink, 14.Avg.2014, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džudžević bez "vić"

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu, do danas Esad Džudžević, promenio je prezime u Matičnoj službi u Tutinu i sada se preziva Džudžo.



Odeljenje za opštu upravu u Tutinu prihvatilo je njegov zahtev za promenu prezimena i donelo rešenje o promeni "sa Džudžević na Džudžo". "Imao sam potrebu da, kao predsednik aktuelnog saziva BNV, ukažem na istorijsku činjenicu do koje smo došli istraživanjem arhivskih dokumenata, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << je mnogim bošnjačkim porodicama, bez njihovog pristanka i znanja, učinjena nepravda", rekao je Tanjugu predsednik BNV u tehničkom mandatu. On je pojasnio da je to učinjeno 1912.godine "ulaskom Sandžaka u sastav Srbije i Crne Gore". "Ko god ima osećaj da mu je učinjena ta nepravda, u skladu sa slobodnom voljom i sa zakonom, može da ispravi tu činjenicu", naglasio je Džudžo. Sklanjanje "ić" i "vić" iz bošnjačkih prezimena je dugoročni projekat od izuzetne važnosti BNV u tehničkom mandatu. To je na završnici obeležavanja 11. maja - Dana bošnjačke nacionalne zastave, saopštio predsednik BNV. Vraćanje "izvornih prezimenima Bošnjacima" je jedna od pet tačaka sa kojima će ovaj saziv BNV ići u predizbornu kampanju za izbor novog saziva Nacionalnog saveta Bošnjaka.

Nastavak na RTV Pink...






Povezane vesti

DŽUDŽEVIĆ PROMENIO PREZIME: E sad je stvarno Džudžo

Izvor: Kurir, 15.Avg.2014, 08:50

Odeljenje za opštu upravu u Opštini Tutin prihvatilo zahtev predsednika BNV za uklanjanje nastavka -vić iz prezimena..BEOGRAD - Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, uspeo je u svojoj nameri da promeni prezime u Džudžo...Naime, Odeljenje za opštu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.