Izvor: B92, 19.Jun.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve skupštine u Kraljevu

Kraljevo -- U Kraljevu održane dve paralelne sednice skupštine opštine. Pre početka sednice došlo do sukoba obezbeđenja i odbornika kojima su oduzeti mandati.

Opozicija i vladajuća većina održali su paralelne sednice zbog spora oko vraćanja mandata oduzetih na osnovu blanko ostavki odbornika.

Naime, vladajuća koalicija, koju čine radikali, DSS, Pokret za Kraljevo i Nova Srbija, na prethodnoj sednici Skupštine grada nije vratila mandate osmorici bivših odbornika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SRS-a kojima su mandati oduzeti na osnovu blanko ostavki.

U međuvremenu je stiglo rešenje Upravnog suda za još petoricu spornih odbornika.

Pred početak današnje 28. skupštinske sednice u Kraljevu, došlo je i do incidenta, pri čemu pojedinim odbornicima skupštinsko obezbeđenje nije dozvolilo da prisustvuju sednici, i pored toga što su dobili rešenje Upravnog suda o svojim mandatima.

Odbornici su pokušali nasilno da uđu u Skupštinu. Radnik skupštinskog obezbeđenja tvrdi da će podneti tužbu protiv trojice odbornika, zbog povrede.

Sednica je počela uz niz međusobnih optužbi, da bi odbornici koalicije Za evropsku Srbiju, zatim SPS-a i PUPS-a napustili sednicu i u drugom prostorijama otpočeli paralelnu sednicu.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Jovašević ovu sednicu komentariše kao vladu u senci.

”Pa, zašto da ne? To se zove vlada u senci. Ukoliko vrh i država priznaju sednicu za koju čujem da je u toku, onda ćemo i mi ovde konstituisati republičku vladu u senci, sa jednim ciljem, a to je da decentralizujemo”, kaže on.

Obe sednice su se odvijale sa po 37 odbornika, što će reći po kvorumu, jer parlament grada ima 70 odbornika. Ostaje sporno koja je sednica zakonita.

Predsednik Skupštine Tomislav Ilić smatra da je sednica kojoj on presedava legitimna.

"Svakako, dok ne stigne rešenje suda po bilo kom osnovu ovaj parlament će raditi po zakonu. Nema spornih odbornika, Skupština nesmetano donosi odluke”, kaže on.

Problem prevlasti u gradu na Ibru je iniciran na osnovu tužbi trojice radikala i po jednog odbornika DSS-a i NS-a, koji se u ovim skupštinskim previranjima nisu slagali sa svojim partijskim drugovima.

Naime, Upravni sud je ovim odbornicima vratio mandate, pa su na svojoj paralelnoj sednici izabrali novu gradsku vlast.

Ljubiša Simović, doskorašnji gradonačelnik i potpredsednik GO DS-a, kaže da je jasno da je većina bila prisutna na paralelnoj sednici.

"Jasno je i to da se manjina koja je u Skupštini grada oglušila o zakone, o odluke Ustavnog i Upravnog suda, gde su na jedan način danas i sprečili odbornike da uđu u Skupštinu, i na osnovu svega toga mi smo odlučili da održimo drugu sednicu”, objašnjava on.

Drugi osnov po kome je moguća smena vlasti jeste i odluka Upravnog suda na osnovu blanko ostavki osmorice radikala koji sada čine novu koaliciju sa ZES-om.

Interesantno je da su obe sednice održavane u isto vreme. Ukoliko dođe do nove promene vlasti to će biti četvrta smena u poslednje dve godine.

O slučaju Kraljeva verovatno će na kraju odlučivati Ministrstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.