Dve godine vlasti u Beogradu

Izvor: B92, 19.Avg.2010, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine vlasti u Beogradu

Beograd -- Aktuelna gradska vlast danas obeležava dve godine od izbora Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda i rada gradske uprave.

Dok gradonačelnik kaže da gradska vlast rešava probleme Beograđana, opozicija je dočekala ovaj jubilej spremna da podseti šta, po njima, nije urađeno u glavnom gradu.

Godišnjica gradske vlasti je takođe i vreme da građani daju svoj sud o ispunjenim ili neispunjenim predizbornim obećanjima.

Mostovi, rekonstrukcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulica, propisi ili krediti, sve je to ponovo aktuelno kada se sabere i oduzme šta je sve urađeno za dve godine, koliko je Dragan Đilas gradonačelnik Beograda.

Sam gradonačelnik Dragan Đilas kaže da je najponosniji što je vlast na čijem je čelu rešavala probleme Beograđana koji će, kako je obećao, uvek znati kuda ide svaki gradski dinar.

Đilas je dodao i da gradska vlast nije bežala od nepopularnih mera kao što su seča platana i raseljavanje Roma i istovremeno je najavio da će metro u glavnom gradu početi da se gradi najkasnije 2013. godine, što će, sa izgradnjom dva mosta, smanjiti saobraćajne gužve u gradu.

"Kad smo obećavali mostove, neki su se smejali. Danas su oni tu, vidljivi su i uskoro ćemo početi da prelazimo preko njih. Kad smo rekli da ćemo napraviti dvadeset novih obdaništa za godinu i po dana, a za prethodnih petnaest godina je jedno, i tad su rekli da ćemo to teško postići”, podsetio je on.

"Kad smo rekli da može Bulevar kralja Aleksandra za pet i po meseci, rekli su da se to nekad gradilo godinama. Sada sve te stvari mogu”, naveo je Đilas.

Ono što gradska vlast vidi kao svoj uspeh opozicija smatra propustom.

Andreja Mladenović, predsednik Beogradskog odbora Demokratske stranke Srbije, oštro kritikuje sadašnjeg gradonačelnika, navodeći da se grad za dve godine zadužio toliko da javnost ne može više ni da prati koliko koštaju projekti koji su u toku. Mladenović dodaje da je život u glavnom gradu postao nemoguć.

"Ono što predstavlja ozbiljan problem u gradu Beogradu, to je saobraćajni kolaps koji je svakodnevni, što zbog radova koji su u toku, što zbog neplanskog i nesinhronog zaustavljanja saobraćaja u pojedinim delovima grada”, ocenio je on.

"To je nešto što će sigurno uticati i na dalji razvoj grada, a sa druge strane, svakodnevni život građana postaje nemoguć u glavnom gradu. Što se tiče perioda kada smo mi bili na vlasti, do 2008. godine, stvari su sigurno bolje funkcionisale”, smatra Mladenović.

I pored saobraćajnih gužvi, građani ne zameraju radu gradonačelnika jer, kako kažu, vide da se radi. Ipak, nekima je to nedovoljno, ali uglavnom postoji saglasnost da uvek može više:

"Relativno su uradili, ali moglo bi se više, uvek može više, mada su dosta uradili.”

"Gospodin (Đilas) se vrlo ozbiljno nameće. Mi se razbacujemo Bulevarom, napravićemo, a ovde i dalje ne funkcioniše.”

"Urađeno je dovoljno, ali uvek može više.”

"Bulevar kralja Aleksandra, autoput, dosta stvari se radi, tako da, što se mene tiče, ja sam zadovoljan.”

"Apsolutno ništa nisu uradili, sem Đilasa malo, ali to je nedovoljno.”

Podsećamo da formiranje vlasti u Beogradu pre dve godine nije išlo glatko. Đilas je u borbi za mesto gradonačelnika pretekao tadašnjeg radikala Aleksandra Vučića.

DS je, zahvaljujući pre svega sporazumu za formiranje Vlade Srbije, uspeo da privoli SPS da im se pridruži na lokalnom nivou i da ubedi LDP da pruži podršku takvoj koaliciji.

Danas, na polovini mandata, gradsku vlast u Beogradu čine Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Liberalnodemokratska partija, G17 plus, Srpski pokret obnove i Socijaldemokratske partija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.