Dve alternative za sastav Visokog saveta sudstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 09:58

Dve alternative za sastav Visokog saveta sudstva

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da postoje dve alternative za sastav Visokog saveta sudstva, u okviru Nacrta akta o promeni Ustava, koji se šalje Venecijanskoj komisiji na saglasnost.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je 21. septembra usvojio Nacrt akta o promeni Ustava i od danas se on može naći na sajtu parlamenta, a Jelena Žarić Kovačević kaže za Tanjug da se sada očekuje onlajn sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Venecijanskom komisijom 29. septembra.

"Mi smo na Radnoj grupi više puta raspravljali o tome, a i na javnim slušanjima smo mogli da čujemo oprečna mišljenja o tome da li je dobro ili nije da predsednik Vrhovnog kasacionog suda, odnosno posle promena to će biti Vrhovni sud, bude član Visokog saveta sudstva ili ne", rekla je Žarić Kovačević.

Ona je navela da su obe alternative poslate Venecijanskoj komisiji, dodajući da je moguće da će na obe dobiti pozitivno mišljenje i da će se onda o sastavu Visokog saveta sudstva odlučiti posle celog postupka.

Žarić Kovačević je istakla da je u Nacrtu akta o promeni Ustava predloženo da skupština potpuno izađe iz izbora sudija, podsetivši da parlament sada bira sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i predsednike sudova.

"Narodna skupština će birati određeni broj članova Visokog saveta sudstva koji broji 11 članova. Skupština će birati pet istaknutih pravnika za koje će postojati posebni kriterijumi. To će biti sve što će Narodna skupština moći da bira", rekla je ona.

Pojasnila je da je prva varijanta za sastav Visokog saveta sudstva šest sudija i pet istaknutih pravnika, a druga varijanta je šest sudija, pet istaknutih pravnika i predsednik Vrhovnog suda.

"Očekujemo da vidimo od stručnjaka iz Venecijanske komisije da li bi u slučaju da predsednik Vrhovnog suda bude član VSS imao pravo glasa", rekla je Žarić Kovačević.

Kako je navela, postoje još neki detalji koji bi trebalo da se razjasne na onlajn sastanku 29. septembra, te da se zvanična uputstva očekuju posle zasedanja Venecijanske komisije polovinom oktobra.

"Nadam se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Venecijanske komisije. Posle toga je na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo obaveza da usvoji konačni nacrt akta o promeni Ustava i ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i da to u formi predloga pošaljemo predsedniku Narodne skupštine", objasnila je Žarić Kovačević.

Posle toga predsednik skupštine u određenom roku zakazuje raspravu, a za usvajanje akta je potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Ukoliko narodni poslanici budu usvojili takav akt, sledi raspisivanje referenduma i konačnu reč će o promeni Ustava dati građane Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdio tekst akta o promeni Ustava

Izvor: Danas, 24.Sep.2021

Članovi Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdili su tekst akta o promeni Ustava Srbije u kojem se navodi da "uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, a odnos tri grane vlasti zasniva se na međusobnom proveravanju i ravnoteži".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.