Izvor: Blic, 20.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva ugovora za vladu

Dva ugovora za vladu

Članovi radne grupe stranaka sa lista demokratskog bloka koje pregovaraju o formiranju nove vlade trebalo je na sinoćnom sastanku da izrade nacrt koalicionog sporazuma koji bi precizirao program buduće vlade, a od čijeg izgleda bi zavisila i podrška DS manjinskoj vladi DSS, G17 plus i SPO-NS.

Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin rekao je da bi trebalo izraditi dva dokumenta. Prvi je sporazum između budućih potencijalnih partnera u novoj vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DSS, G17 plus i SPO-NS koji je, po njegovoj proceni, trebalo da bude okončan sinoć. Drugi bi podrazumevao dogovor između te tri grupacije stranaka sa DS, koji bi podržavao manjinsku vladu.

Prvi sporazum, naglasio je Maršićanin, trebalo bi da sadrži strategiju politike tri grupacije stranaka na republičkom nivou i na nivou državne zajednice SCG.

- U tom sporazumu biće osnove i program nove vlade, odredbe kojima se regulišu međusobni odnosi stranaka u vladi i parlamentu, način odlučivanja i rešavanja spornih pitanja, kao i struktura buduće vlade - rekao je on. Drugi sporazum treba da postignu DSS, G17 plus i koalicija SPO-NS sa jedne strane, i DS sa druge strane.

- U njemu će biti definisani odnosi među strankama, predmet podrške DS, eventualna ograničenja za podršku, način saradnje u parlamentu i eventualne ograde DS od nekih programskih načela izvršne vlasti - rekao je Maršićanin.

Na poslednjem sastanku predstavnika četiri liste demokratskog bloka, na kojem se razgovaralo o sastavu vlade i njenim prioritetima, od DS je zatražena blanko podrška manjinskoj vladi, odnosno da DS formiranje manjinske vlade DSS, G17 plus i SPO-NS ne uslovljava bilo kakvim ustupcima.

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović za 'Blic' tvrdi da je na to od pregovarača sa ove liste odgovoreno stavom da bi DSS i ostale stranke za to morale da, bez poslanika DS, nađu 126 članova parlamenta koji bi podržali formiranje takve vlade. Ovakav stav stranaka predvođenih DS mogao bi da dovede u pitanje sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude konstituisan novi saziv parlamenta koja je zakazana za 27. januara. Ranije spominjan scenario predviđa da se 27. januara samo verifikuju mandati poslanika, a da, u slučaju da do tada ne bude postignut dogovor među partijama sa lista demokratskog bloka, sednica bude prekinuta. Izbor predsednika Skupštine Srbije koji je ujedno i v.d. predsednika Srbije bio bi tako odložen do konačnog dogovora. Mićunović je naglasio da bi predstavnici radne grupe, čiji je sastanak bio najavljivan za sinoć, trebalo da definišu nacrt koalicionog sporazuma nove vlade, samim tim i njen sastav.

- Trenutno imamo samo beli papir. Videćemo posle sastanka kako bi izgledala ta vlada i da li bi neke stranke i pod kojim uslovima takvu vladu podržale. Sve se svodi na to imate li 126 poslanika ili ne - kaže Mićunović. On nije želeo da se unapred izjašnjava o zahtevima DS i ostalih stranaka sa njene liste, naglasivši da će to zavisiti od nacrta koalicionog sporazuma.

Maršićanin, za razliku od Mićunovića, smatra da najveći problem u pregovorima o formiranju nove vlade predstavlja nejasan stav DS o tome da li će podržati manjinsku vladu. On je rekao da je DSS na sastanku demokratskih stranaka u petak iznela detaljan nacrt sporazuma o budućoj vladi i da izostanak tog nacrta ne može biti opravdanje za odlaganje sednice Glavnog odbora Demokratske stranke. Potpredsednik DSS je dodao da se zamenik predsednika DS Zoran Živković u jednom trenutku saglasio s tim dokumentom, ali da je insistirao da ga potpišu predstavnici DS.

Prema Maršićaninovim rečima, to nije usvojeno jer je reč o sporazumu koji treba da potpišu stranke koje će činiti buduću manjinsku vladu.

Zamenik predsednika DS Zoran Živković naveo je da ta stranka neće podržati manjinsku vladu ako njene članice nastave da ocenjuju 'političku podobnost članova DS'. On je ocenio da je većinska vlada najbolje rešenje 'jer je Srbiji za nastavak reformi potrebno angažovanje kompletnog parlamentarnog demokratskog potencijala'.

- DSS je najodgovornija za formiranje vlade, a ovo (izjava Maršićanina) predstavlja izbegavanje i prebacivanje odgovornosti - naveo je zamenik predsednika DS. Nikola M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.