Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva projekta arhivskih tekstova o Đinđiću

Beograd -- Medijska dokumentacija "Ebart" priprema dva projekta arhivskih tekstova o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, koji su u javnosti pogrešno predstavljeni kao "Bela knjiga". Direktor Medijske dokumentacije "Ebart" Velimir Ćurguz Kazimir rekao je Beti da je te projekte naručilo Ministarstvo kulture i medija Srbije posle Đinđićevog ubistva, a obuhvatiće tekstove objavljivane u svim najvažnijim dnevnim i nedeljnim novinama u periodu od februara 2001. do 12. marta ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine. Reč je o nekoliko hiljada tekstova, od kojih je najveći broj neutralnih, naveo je Kazimir. On kaže da ne veruje u političke zloupotrebe projekata. "Zloupotrebe su moguće ako neko tome priđe površno, selektivno bude čitao informacije onako kako to njemu odgovara, pravio zaključke na osnovu delimičnih analiza. Takve zloupotrebe su moguće, ali tako može biti zloupotrebljeno sve", kaže on.

Projektima "Odnos prema Zoranu Đinđiću u srpskoj štampi" i "Izjave, intervjui i autorski članci Zorana Đinđića u srpskoj štampi" biće objavljeni na kompakt-disku do kraja septembra. Svi tekstovi biće indeksirani po temama, žanrovima, medijima i periodima, na osnovu kojih će biti moguće i pretraživanje. Pretraga te arhive biće moguća i prema ključnim rečima. Tekstovi za projekat "Odnos prema Zoranu Đinđiću u srpskoj štampi" sadržaće i ocene, "neutralno", "negativno" i "pozitivno". Napominjući da će taj klasičan arhivski projekat omogućiti dalja istraživanja i analize svim zainteresovanima, Medijska dokumentacija "Ebart" izrazila je uverenje da je bitno imati analizu "tako značajnog perioda i uloge Zorana Đinđića u njemu", uključujući pregled tema kojima se najviše bavio i na kakav je odjek nailazio. "Sve što radimo je dokument koji ostaje i koji svako može koristiti prema svojim potrebama, bez obzira na to kakav odnos ima prema politici Zorana Đinđića i sadašnje Vlade", naglasila je Medijska dokumentacija "Ebart".

Pomoćnica ministra kulture i medija Tamara Lukšić Orlandić potvrdila je Beti da projekti Medijske dokumentacije "Ebart" predstavljaju, ustvari, "Belu knjigu", kako su je nazvali proteklih dana pojedini predstavnici Vlade.

Ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić izjavio je nedavno, u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama", da će "Bela knjiga" sadržati 7.000 tekstova u kojima je Đinđić satanizovan, kriminalizovan i anatemisan.

Potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović ocenio je da "nema ničeg lošeg u ideji da bude napravljena retrospektiva pisanja medija". "Zašto ne podsetiti građane šta je sve rečeno o Zoranu Đinđiću", rekao je on nedavno novinarima u Skupštini Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.