Izvor: B92, 04.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva fundamentalna principa Beograda

Beograd -- Vuk Jeremić kaže da će Beograd insistirati da se pregovori temelje na Rezoluciji 1244 i da ne sme biti unilateralnih poteza.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu Tanjugu da će Beograd u ponedeljak u Beču, na novoj rundi pregovora o budućnosti Kosova, insistirati na usvajanju dva fundamentalna principa - na opredeljenju da se ceo proces mora temeljiti na Rezoluciji 1244 i da nema pribegavanja unilateralnim potezima.

"Rezolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1244 Saveta bezbednosti je dokument koji mora da definiše pregovarački proces i pristupanje rešavanju budućeg statusa. To je principijelan stav koji teško ko može da ospori. 1244 je rezolucija Saveta bezbednosti UN koja definiše celo polje, okvir pregovaračkog procesa", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, drugi princip na kojem će delegacija Beograda insistirati je da nema pribegavanja unilateralnim potezima.

"Dokle god bude postojala pretnja unilateralnih poteza, dotle je izuzetno teško pregovarati", upozorio je šef srpske diplomatije.

On je rekao da Srbija smatra da se tek iz ta dva fundamentalna principa mogu izvesti svi drugi, svih 14, ili više, principa koje predlaže posrednička trojka Kontakt grupe.

"To je jedan novi element, jedna nova, pozitivna, konstruktivna karta, novi kvalitet koji Beograd nosi u Beč", rekao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da će jedna od važih tema u Beču u ponedeljak, na četvrtoj rundi pregovora Beograda i Prištine, biti upravo dalji razgovor o 14 tačaka.

"Ostala su još tri sastanka koja su zakazana u periodu od 5. novembra do 10. decembra. Ovaj predstojeći sastanak, koji se dešava na najvišem nivou, odrediće pravac u kome će se proces kretati do 10. decembra", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, 10. decembar je jako važan datum, jer će tada generalnom sekretaru UN biti upućen izveštaj trojke, a posle 10. decembra će ambasador Volfgang Išinger, predstavnik EU u trojci, podneti izveštaj evropskom samitu, odnosno predsednicima i premijerima evropskih zemalja.

"Zato je izuzetno važno koji će pravac pregovori uzeti od ponedeljka. Mi smo svesni te činjenice i u Beč idemo sa jednom jasnom i principijelnom pozicijom. Po pitanju samog statusa, ona se nije promenila", rekao je Jeremić.

Uoči polaska u Beč, ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će delegacija Srbije insistirati na tome da razgovori o statusu nisu iscrpljeni. On je ocenio da predlog suštinske autonomije za Kosovo može da da dobar rezultat.

"Naša strana će o statusu govoriti, pre svega, sa jedne tačke gledišta, a to je funkcionalnost tog rešenja. Dakle, izložićemo stavove o tome da ovaj naš predlog suštinske autonomije može da funkcioniše i može da da dobar rezultat, kao što neka iskustva u svetu to pokazuju", rekao je Samardžić.

Sutra nova runda

Beč

Nova runda pregovora Beograda i Prištine zakazana je za sutra ponovo u austrijskom ministarstvu inostranih poslova u Beču. I taj susret liči će na sve prethodne, odnosno počeće odvojenim razgovorima delegacija sa međunarodnom posredničkom trojkom.

Za razliku od prošlog puta, na sastanak sa međunarodnom trojkom Volfgang Išinger-Frenk Vizner-Aleksandar Bocan Harčenko prvo će otići beogradski tim, a sat vremena kasnije na razgovor dolaze kosovski Albanci. Novi direktan susret dve delegacije predviđen je za 13 i 30 i trebalo bi da traje tri sata.

Osim te male razlike u rasporedu, sutrašnji pregovori se razlikuju i po tome što će njima prisustvovati i predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, ali i po tome što će se međunarodna posrednička trojka direktno obratiti novinarima, što je prethodna dva puta izbegla i svoje stavove saopštavala putem saopštenja.

U Beč bi beogradska delegacija trebalo da stigne kasno večeras, odnosno očekuje se da premijer Srbije Vojislav Koštunica sleti oko 20 sati, dok će predsednik Tadić stići kasnije.

Tadiću i Koštunici će učešće na tim pregovorima biti drugo po redu, od kada je 28. septembra u Njujorku otvorena serija direktnih razgovora Beograda i Prištine.

Što se zvanične Prištine tiče, nju će i ovog puta predstavljati najviši zvaničnici na čelu sa predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom.

Na dnevnom redu, zvanično, i ovog puta je status Kosova i predloge dokumenta međunarodne posredničke trojke od 14 tačaka. Za očekivati je da će ipak najviše biti reči upravo o tom dokumentu, jer da podsetim, pregovarači prošli put, nisu uspeli ni da dotaknu tu temu. Beograd je već tada dao svoje primedbe, koje će verovatno ponoviti, a jedna od njih je svakako insistiranje na Rezoluciji 1244.

Međutim, sa Prištinom je situacija nešto drugačija – iako su prethodnog puta u Beču tvrdili da dokument trojke sadrži veći deo njihovih stavova, u međuvremenu, iz kosovskog tima je saopšteno da primedaba ipak ima. Takvu promenu u stavu Priština je objasnila tvrdnjama da se uzdržavala od komentara na sadržaj predloga "trojke", jer on nema status zvaničnog dokumenta.

"Nezavisnost Kosova bi izazvala krizu u Srbiji"

Boris Tadić (Beta)

Srbija bi mogla da uđe u period krize uz mogućnost da dođe i do nasilja u slučaju da Albanci sa Kosova jednostrano proglase nezavisnost, upozorio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Takva odluka kosovskih Albanaca "odmah bi dovela do nestabilnosti", rekao je Tadić u intervjuu agenciji Frans pres.

"Sve je moguće. Izbegavam da razmišljam o mogućim scenarijima, ali sve je moguće, pa čak i nasilje", dodao je on.

Jednostrano progalašenje nezavisnosti "destabilizovalo bi srpsku demokratiju i budućnost zemlje", upozorio je Tadić, aludirajući na eventualnu krizu vlade koju bi mogli da iskoriste ultranacionalisti koji su u Srbiji i dalje uticajni.

"Hapšenje Mladića menja sve"

Tadić je rekao da Srbija i dalje ima šansu da stvari okrene u svoju korist ako uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića.

"Pozicija Srbije bi se odmah promenila. Ta pozicija bi bila sasvim drugačija i pregovaračka 'trojka' bi prihvatila naše predloge. Reakcija bi odmah usledila", kazao je srpski predsednik.

"Neki smatraju da je važnija stabilnost za dva miliona Albanaca na Kosovu, nego nestabilnost deset miliona Srba", rekao je srpski predsednik upozorivši da bi zemlje koje eventualno priznaju nezavisnost pokrajine mogle da očekuju radikalnu promenu odnosa sa Srbijom.

Dan uoči nove runde pregovaračkog procesa koji će se održati u Beču, Tadić je ipak, ukazao da još nisu iscrpljene sve mogućnosti da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Ovo je poslednja etapa, nastojimo da ponudimo nove ideje, iako to nije lako", rekao je on.

Janjić: Išingerov predlog pogrešno predstavljen

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se na pregovaračkom stolu u Beču neće naći predlog Volfganga Išingera o uređenju odnosa Srbije i Kosova po ugledu na dve Nemačke posle Drugog svetskog rata. On tvrdi da je Išingerov predlog u Srbiji pogrešno shvaćen.

"Očigledno je da je loše shvaćen model u kome je Išinger hteo da izbegne da se govori o nezavisnosti i da se više raspravlja budućim odnosima Prištine i Beograda. Najverovatnije je da je Beograd u tome pročitao podršku albanskom predlogu o budućim odnosima dve nezavisne drzžave i da je pokušao preko diskreditacije Išingera da diskredituje albanski predlog", kaže Janjić.

On kaže da će predstojeći sastanak poslužiti da se razgovara o praktičnim temama, o kojima je razgovarano i u vreme kada je posrednik bio Marti Ahtisari - razgovaraće se o 14 tačaka koje je predložila pregovaračka trojka, a koje su nakon sugestija Beograda i Prištine dodatno izmenjene.

"Ne radi se o identičnom tekstu, jer je u međuvremenu 'trojka' preradila taj tekst i dostavila ga pregovarackim timovima. Dakle, Beograd opet nije obavestio svoju javnost o predlozima, umesto toga nudi lažne priče o Išingerovoj ideji o dve Nemačke i slično", kaže Janjić.

Pored predloženih 14 tačaka, Janjić kaže da će se na pregovaračkom stolu naći i nekoliko dodatnih tema, među kojima su pitanja vojnog prisustva i povratka raseljenih.

Suroi: Uznemiravajuće najave o blokadi

Veton Suroi (FoNet)

Predsednik Reformisticke partije ORA i član kosovske pregovaračke ekipe Veton Suroi izjavio je danas da su uznemiravajuće najave blokiranja administrativne granice sa Kosovom u slučaju proglašavanja nezavisnosti, preneli su elektronski mediji u Prištini.

Suroi je nakon razgovora sa delegacijom političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije - poslanikom u Skupštini Srbije Rizom Haljimijem i predsednicima opština Preševo i Bujanovac Ragmi Mustafom Nagipom Arifijen, kazao da "rukovodioci Srbije treba da budu sigurni da će Kosovo proglasiti nezavisnost, ali da će težiti da obezbede nesmetanu komunikaciju kako sa Albancima, takođe i sa i Srbima sa obe strane granice".

Suroi je, naveli su mediji, kazao da će se "kosovska strana, kao i do sada, zalagati da pitanje ljudskih prava stanovnika preševske doline, nastanjene većinom albanskim stanovništvom, bude deo preokupacija i obaveza u bilo kom sporazumu sa međunarodnom zajednicom o rešavanju statusa Kosova".

Suroi je rekao da će uznemirenost Albanaca iz Preševa i Bujanovca preneti "trojki" Kontakt grupe tokom sastanka koji će sutra biti održan u Beču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.