Izvor: B92, 02.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dva" SPO-a

Kragujevac -- Raspušteni gradski odbor SPO-a u subotu je održao izbornu skupštinu, izabrao članove gradskog i glavnog odbora stranke.

Za 15 članova gradskog i sedam glavnog odbora Srpskog pokreta obnove, glasalo je 720 delegata iz svih kragujevačkih mesnih odbora. Okružni odbor stranke, međutim, održavanje takve skupštine naziva "nelagalnim".

Potpredsednik SPO-a Vojislav Mihajlović, koji je sa nekolicinom drugih funkcionera i članova stranke suprotstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedniku SPO-a Vuku Draškoviću, smatra da legitimitet stranke proističe iz brojnosti članstva, a "ne iz dekreta koji se šalje iz jedne sobe".

Mihajlović je u Kragujevcu rekao da stranku vodi jedna neformalna grupa koja ne zastupa ni stranačke ni nacionalne interese. Mi te interese zastupamo i zato smo spremni da uđemo u koaliciju sa svim demokratskim snagama, kazao je on.

Drugi potpredsednik SPO-a koji je bio na izbornoj skupštini raspuštenog odbora, Veroljub Stevanović, izjavio je da će taj deo SPO-a istrajati u borbi protiv centralizma, jednoumlja i ucena u vrhu stranke.

Podsetimo, Predsedništvo SPO-a raspustilo je 13. marta kragujevački odbor te stranke, uz obrazloženje da taj odbor nije poštovao odluke Glavnog odbora, da je odgovoran za nasilje na sednici Glavnog odbora 27. februara, kršenje Programa stranke, pokušaj otimanja stranačkih prostorija i javnih istupa koji su stranci naneli štetu.

Pravi, ili krivi članovi

S druge strane, Okružni odbor SPO-a optužio je potpredsednika stranke i gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića da "koristi poziciju vlasti u gradu", kao i lokalne medije da "svoju gubitničku poziciju u javnosti predstavi kao pobedničku".

Okružni odbor ističe da je "nelegalan skup" u Kragujevcu održan bez podrške najviših organa stranke, kao i većeg dela od 3.000 članova SPO u Kragujevcu i da su na njemu učestvovali svi isključeni članovi stranke, otcepljeni poslanici, radnici gradskih komunalanih preduzeća i "izmanipulisan deo članova stranke u gradu, kao i simpatizeri JUL-a i SPS-a".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.