Duži pregovori, trajnija vlada

Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2012, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duži pregovori, trajnija vlada

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić izjavio je da što se duže i teže pregovara o formiranju vlade, veća je mogućnost da ta vlada bude trajnija i dugovečnija.

Krstić je, gostujući na RTS, izrazio optimizam i rekao da očekuje da će u narednom periodu vlada biti formirana, ocenivši da bi bilo dobro da to bude što pre, jer ne bi bilo dobro da bude novih parlamentarnih izbora.

On smatra da je bitno da se uspostavi kompromis i da političke elite >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << postignu dogovor i konsenzus o osnovnim ciljevima i programu oko kojih će se okupiti ta vlada. Krstić je rekao da se sada vode pregovori o raspodeli ministarstava, mesta državnih sekretara, pomoćnika ministara i ambasadora.

Posle formiranja vlade uslediće pregovori o raspodeli ambasadorskih mesta i mesta direktora javnih i državnih preduzeća, procenio je Krstić.

Prema njegovim rečima, rok od 90 dana za formiranje vlade je razuman, ali u uslovima kada je ekonomsko-socijalna situacija eksplozivna i turbulentna i postoji opasnost u poremećaju funkcionisanja političkog poretka, "urgentnost je na prvom mestu".

Krstić je rekao da su pregovori o formiranju koalicija i vlade u svim drugim sistemima kompleksni i neizvesni i naveo primer Belgije koja je tek posle godinu i po dana dobila vladu.

Tako, na primer, u skandinavskim zemljama proces formiranja vlade traje samo mesec dana, a u zemlji u susedstvu u BiH proces pregovara traje skoro 14 meseci da bi se postigla koaliciona vlada, dodao je Krstić.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krstić: Duži pregovori, bolja vlada

Izvor: B92, 19.Jun.2012

Beograd -- Što se duže i teže pregovara o formiranju vlade, veća je mogućnost da ta vlada bude trajnija i dugovečnija, kaže profesor FPN-a Zoran Krstić...Krstić je, gostujući na RTS-u, izrazio optimizam i rekao da očekuje da će u narednom periodu vlada biti formirana, ocenivši da bi bilo...

Nastavak na B92...

Duži pregovori, trajnija vlada

Izvor: Kurir, 19.Jun.2012

Ocenio da bi bilo dobro da to bude što pre, jer ne bi bilo dobro da bude novih parlamentarnih izbora..BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić izjavio je da što se duže i teže pregovara o formiranju vlade, veća je mogućnost da ta vlada bude trajnija i dugovečnija...Krstić...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.