Izvor: B92, 13.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Mihajlović predstavio analizu rada svog ministarstva

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović u ponedeljak je predstavio analizu rada svog ministarstva u poslednje tri godine. U izjavi za RTV B92, kao najznačajnije rezultate, ministar navodi depolitizaciju i dekriminalizaciju policije, suzbijanje šverca, smanjenje stepena kriminaliteta, ali i mnogo šta drugo. "Najbitniji rezultat je u tome što je dekriminalizovan i depolitizovan rad našeg ministarstva i da je potpuno suzbijen ilegalni promet akciznih roba - nafte, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kafe i alkohola, a da kada je reč o cigaretama da je taj ilegalni promet sveden u evropske razmere. To je značajan doprinos koji je policija dala budžetu i ukupnoj ekonomskoj stabilizaciji naše zemlje", rekao je Mihajlović. "Sledeći rezultat je to što se stanje kriminaliteta poboljšava, odnosno to što imamo pozitivne tendencije - stalni pad kriminaliteta u ove tri godine. Po broju krivičnih dela, Srbija nije nikakav (negativan) izuzetak. Naprotiv, spadamo među poslednje u Evropi, iako po broju policajaca prema broju stanovnika takođe spadamo među poslednje u Evropi. Sledeći značajan podatak je činjenica da je za ovo vreme stalno rastao procenat efikasnosti u razrešavanju svih krivičnih dela, posebno onih najtežih - ubistava, razbojničkih krađa, iznuda i otmica".

Minista Mihajlović među uspehe Ministarstva na čijem je čelu ubraja i mirno rešavanje krize na jugu Srbije, kao i promenu odnosa policije i građana. "Nije nebitan ni podatak da smo obezbedili stabilan red i mir na čitavom prostoru Srbije, da je ta pobuna koju smo imali na jugu Srbije zavreša na najbolji mogući način, uz punu saradnju sa međunarodnom zajednicom. Dalje, reforme u policiji donele su nam okretanje građaninu i bolji rad u lokalnoj zajednici" kazao je Mihajlović.

"Uveli smo instituciju policajca-pozornika, školskog policajca, učinili smo mnogo na bezbenosti dece, posebno u saobraćaju. Dobili smo potpuno drugačiju situaciju i drugi odnos građana prema policiji. Policija više nije organ državne represije, nego moderan servis građana za zaštitu njihovih života i imovine", rekao je Mihajlović.

Konačno, među uspehe Mihajlović ubraja i intenzivnu međunarodnu saranju policije Srbije sa ostalim policijama sveta: "Ovo vreme je iskorišćeno i za povratak naše policije u svet i međunarodne policijske institucije, poput Interpola. Mi sada imamo brojne sporazume sa svim susedima, imamo brojne policijske atgašee ovde u Beogradu, čak je otvoren i regionalni Biro australijske policije u Beogradu. To je veoma značajno, imajući u vidu naše obaveze, kada je reč o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. Urađena je jedna vizija novog Ministarstva, koja će praktično omogućiti da Srbija do kraja iduće godine dobije policiju organizovanu u svemu prema najboljim evropskim standardima", izjavio je Mihajlović za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.