Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Durlo: "Za UNOSEK pregovori završeni"

Kancelarija izaslanika Ujedinjenih nacija za budućnost Kosova i Metohije (UNOSEK) u procesu je zatvaranja, potvrdio je danas Tanjugu portparol izaslanika Martija Ahtisarija, Remi Durlo, istakavši da su "za UNOSEK pregovori završeni".

"UNOSEK je u procesu završetka misije", naglasio je on, dodajući da službenici rade na završnim izveštajima, u iščekivanju okončanja mandata.

Mandat UNOSEK-a, kako je ranije u više navrata isticao Ahtisari, završava se u trenutku kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Savet bezbednosti UN usvoji rezoluciju o budućem statusu Kosova i Metohije. Kako saznaje Tanjug u Beču, službenicima UNOSEK-a krajem juna ističu ugovori. Čak i u slučaju da mandat ne bude okončan, većini neće biti produžen, već će ovu instituciju nastaviti da predstavljaju samo čelni ljudi.

Ahtisari se, kako je naveo Durlo, trenutno nalazi u sedištu UN u Njujorku, a tamo će biti i tokom iduće nedelje, u slučaju da bude potreban članicama Saveta bezbednosti UN i sekretarijatu UN. Postoji mogućnost da, sredinom nedelje, Ahtisari ode na kraći odmor, ali će ga tada u Njujorku zamenjivati njegov zamenik Alber Roan, dodao je Durlo.

Upitan da li će uspostavljanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije imati uticaj na dalji tok, Durlo je odgovorio da su "za UNOSEK pregovori završeni".

"Uspostavljanje Ministarstva nema nikakvbog značaja. Mi smo predali naš predlog rešenja i smatramo da su pregovori završeni", rekao je Durlo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.